Törölték a brit neonáci pártot

-

A Brit Nemzeti Párt a második határidőre sem adta be a beszámolóját, így automatikusan megszűnt a regisztrációja. Igaz, bármikor kérelmezheti az újabb iktatását, sőt két éven át még a jelképeit sem bitorolhatja el más politikai szervezet.


A brit Választási Bizottság közölte, hogy a regisztrált politikai pártoknak mindössze két dolognak kell megfelelniük évről évre: az egyik, hogy benyújtják a beszámolójukat, amely a valóságnak megfelelő adatokat tartalmaz, a másik pedig, hogy befizetik a 25 fontot. A Brit Nemzeti Párt ezt már tavaly júliusban is elmulasztotta, most pedig a póthatáridőről is lekésett, így a bizottság törölte a nyilvántartásból.


A Brit Nemzeti Párt 1982 óta regisztrált párt, és bár a londoni parlamentben egyszer sem jutott képviselethez, az Európai Parlamentben 2009 és 2014 között két mandátuma is volt. Ezt azonban elvesztette, és ezt követően az addigi elnök, Nick Griffin le is mondott. A tavalyi általános választásokon pedig már mindössze 1700 voksot kapott szerte az országban, az öt évvel korábbi több mint félmillióval szemben.

A Választási Bizottság ugyanakkor azt is közölte, hogy a szervezet bármikor újraregisztrálhat, és két éven át még a jelképeit sem használhatja más. A brit szélsőjobboldalt képviselő párt a jelek szerint éppen erre készül.A Brit Nemzeti Párt abban bízik, hogy az újraregisztráláskor is akkora médiafigyelmet kap, mint most, amikor törölték a nyilvántartásból. A szervezet ellen korábban eljárás is indult, mert tagjai közé csak fehér bőrű és konkrét etnikai csoportokhoz tartozó egyéneket enged be.