Törökországon át jönnek-mennek Európába az Iszlám Állam emberei

-

Törökországban őrizetbe vettek egy marokkói származású belgát, aki a gyanú szerint feltérképezte az egy hete Párizsban elkövetett terrortámadások helyszíneit.


A 26 éves Ahmet Dahmanit Antalya egyik ötcsillagos szállodájában vették őrizetbe, két másik, szíriai férfit pedig egy közeli országúton fogtak el.

A török terrorellenes rendőrség akkor figyelt fel Dahmanira, amikor egy repülőjárattal Párizsból Antalyába érkezett egy nappal a merényletek után.

A két szíriait, a 29 éves Ahmet Tahirt és a 23 éves Muhammed Verdet azzal gyanúsítják, hogy az Iszlám Állam küldte őket Szíriából, hogy biztosítsák Dahmani biztonságos átjutását a török–szíriai határon. Fegyvereket és Dahmani számára kiállított hamis szíriai útlevelet találtak náluk.

A boxoló Ahmed Dahmani a brüsszeli Molenbeekben élt, ugyanúgy, mint a támadások főszervezőjeként számon tartott Abaaoud és a szökésben lévő Brahim Abdeslam. Akárcsak ők, mint uniós – belga – állampolgár, Dahmani is szabadon mozoghatott az európai országok között. 2015-ben az Iszlám Állam kiképzésén vett részt Szíriában.