Törökországban engedélyezik a lőfegyverek használatát a tüntetők ellen

Fotó: AFP / ADEM ALTAN / AFP / ADEM ALTAN

-

Elsöprő többséggel szavazott meg pénteken a török parlament egy szigorú belbiztonsági törvényt, szélesíti a rendőrség hatáskörét is.


Az új szabályozás miatt sokan attól tartanak, hogy a júniusi parlamenti választások közeledtével várható demonstrációkat és tömegmegmozdulásokat a hatóság megpróbálja elfojtani.


A törvény heves ellenkezést és éles bírálatokat váltott ki az ellenzéki pártokból, amelyek azzal vádolják a kormányon lévő, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártját (AKP), hogy „rendőrállamot” akar létrehozni. Törökország kurd kisebbségének képviselői szerint a szabályozás ellenük fordítható.

Ankara múlt hónapban váratlanul visszavonta a törvénytervezetet, miután néhány alkalommal verekedéssé fajult a heves parlamenti vita.Mindenesetre a javaslat pénteken 199 törvényhozó által és 32 szavazat ellenében elfogadott, végleges verziója nem változtatott érdemben a kulcsfontosságú belbiztonsági intézkedéseken – jegyezték meg az ellenzéki képviselők.

A török parlament pénteken egy másik, heves bírálatokat kiváltó törvényjavaslatot is megszavazott, amely lehetővé teszi a kormány minisztereinek, hogy korlátozzák a hozzáférést olyan weboldalakhoz, amelyek életeket, a közrendet, az emberi jogokat vagy szabadságjogokat fenyegetik.

A Recep Tayyip Erdogan török elnök vezette kormányzat többször is hangoztatta, az új biztonsági előírások csupán az európai országok szabályozásához hasonlót vezet be Törökországban is. Jogvédő csoportok szerint azonban a szólásszabadságot és az alkotmányban rögzített szekularizációt fenyegeti a jelenlegi kormány.

A 2003 óta miniszterelnökként, majd tavaly augusztus óta elnökként hatalmon lévő Erdogannak az a célja, hogy az AKP kétharmados többséggel nyerje meg a június 7-i voksolást, mivel ez lehetővé tenné az alkotmány módosítását, és az elnöki rendszer teljes körű bevezetését.