Törökország több pénzt akar a menekültek feltartózatásához

Fotó: MTI/MTVA / Michael Sohn

-

A török miniszterelnök, Ahmet Davutoğlu pénteken Berlinben tárgyal, de már azt megelőzően bejelentette igényét.


Az Európai Uniónak a korábban ígért hárommilliárd euró támogatásnál lényegesen nagyobb pénzügyi segítséget kellene juttatnia Törökországnak a migránsválság megoldására – vélte Ahmet Davutoğlu török kormányfő a dpa német hírügynökségnek adott, pénteken közzétett interjújában, a berlini német–török kormánykonzultációt megelőzően.

„Nem koldulunk pénzt az EU-tól” – jegyezte meg a miniszterelnök, ugyanakkor hozzátette: „ha komolyan vehető a terhek megosztására irányuló politikai akarat, le kell ülnünk, és a válság minden részletéről beszélnünk kell”. Davutoğlu úgy vélte, a hárommilliárd eurós támogatás csupán arra elég, hogy jelezze, létezik a politikai akarat.

Brüsszel azt várja Ankarától, hogy csökkentse az égei-tengeri görög szigetekre Törökországból érkező menekültek számát. Az EU a tavaly november végi brüsszeli EU–török csúcstalálkozón jóváhagyott akcióterv értelmében nyújt pénzügyi segítséget Törökországnak, és ennek fejében a török kormány vállalja határőrizetének megerősítését, a menekültek ellátásának javítását, valamint a hathatós közreműködést az embercsempész-hálózatok felgöngyölítésében. Az EU-tagállamok között mindenesetre már ez az összeg is éles vitákat váltott ki.

Törökország eddig mintegy kilencmilliárd eurót fordított a menekültekre – mondta Davutoğlu, és emlékeztetett arra, hogy jelenleg 2,5 millió szíriai és további 300 ezer iraki menekült él török területen.

Bizakodóan nyilatkozott a kormányfő Törökország EU-tagsága kapcsán, annak ellenére, hogy Angela Merkel német kancellár néhány napja azt mondta, az országnak addig még hosszú utat kell megtennie. Az EU és Törökország kapcsolatában az elmúlt három hónapban nagyon pozitív változás történt, és biztos vagyok benne, hogy az ország egy nap az európai közösség tagja lesz – mondta a török kormányfő.