Törökország provokációval vádolta meg Oroszországot

-

Törökország provokációval vádolta meg Oroszországot vasárnap, amiért egy orosz tengerész állítólag rakétavetőt vett a vállára, miközben egy orosz hadihajó fedélzetén áthajózott a Boszporuszon.


Az esetről az NTV török televíziós csatorna fényképeket tett közzé. Ezeken a csatorna szerint az látható, hogy egy orosz tengerész rakétavetőt tartott a vállán a Cezar Kunyikov deszanthajó fedélzetén.

„Az, hogy egy orosz katona rakétavetőt vagy valami hasonlót tegyen közszemlére, mialatt áthalad (a szoroson) egy orosz hajó fedélzetén, provokáció” – jelentette ki az esettel kapcsolatban Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter. Hozzátette: ha Ankara „veszélyes helyzetet észlel, megadja a szükséges választ”.

A Boszporusz az egyetlen szoros, amelyen keresztül a fekete-tengeri flotta ki tud futni a világ tengereire. A szorosban az első világháborút lezáró lausanne-i békeszerződés értelmében szabadon áthaladhatnak külföldi hadi- és kereskedelmi hajók. A Cezar Kunyikov áthaladása alatt három NATO-fregatt – egy kanadai, egy spanyol és egy portugál – horgonyzott a szorosnál.