Törökország: őrizetben az Amnesty International helyi vezetője

Fotó: AFP / ADEM ALTAN

-

Az ankarai kormány folytatja a tisztogatást. Nem egész egy év alatt 150 ezer ember ellen indult eljárás.


Az Amnesty International helyi vezetőjét azzal gyanúsítják Törökországban, hogy kapcsolatban áll Fethullah Gülen mozgalmával. Az ankarai kormány a hitszónokot tette felelőssé a tavalyi puccskísérletért. Taner Kilicet 22 másik ügyvéddel együtt vették őrizetbe. Salil Shetty, az AI főtitkára szerint "Kilic hosszú és példaértékű pályafutása során pontosan azokat a szabadságjogokat védte, amelyeket a török hatóságok most lábbal akarnak tiporni".

A jogvédőt izmiri otthonában vették őrizetbe, majd elkísérték az irodájába. Mindkét helyszínen házkutatást tartottak. Az AI szerint úgy tűnik, a Kilic elleni intézkedéseknek nincs közük a jogvédő szervezetnél folytatott munkájához, illetve az intézkedés sem kifejezetten az AI ellen irányul. Egyelőre nem világos, miért feltételezik Kilicről, hogy kapcsolatban áll az amerikai száműzetésben élő Gülen hálózatával. A hitszónok tagadta, hogy köze lett volna a sikertelen puccskísérlethez.

A török kormány a tvaly júliusi puccskísérlet után rendkívüli állapotot vezetett be és keményen fellép a terrorszervezeteknek nevezett csoportok ellen. Az elmúlt 11 hónapban nagyjából 50 ezer embert helyeztek előzetesbe, és körülbelül 150 ezer ember ellen indult eljárás, köztük katonák, rendőrök, bírák, ügyészek, egyetemi tanárok, üzletemberek, újságírók és minisztériumi alkalmazottak ellen. Több mint 100 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából.