Törökország nem fog bocsánatot kérni a lelőtt orosz gépért

Forrás: MTI/EPA/HaberTürk TV

-

Ankara nem fog elnézést kérni a szíriai határnál lelőtt orosz gép miatt, mivel a törökök csak a kötelességüket teljesítették, őrizték a határokat. Ettől függetlenül Moszkva újragondolhatná a törökök ellen bevezetett szankcióit – mondta a török miniszterelnök, aki Brüsszelben találkozott Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával.


Ahmet Davutoğlu azt mondta, hogy a légtér védelme, a határaik őrzése nem csupán joga, de kötelessége is a török kormánynak, és sem a török miniszterelnök, sem az elnök nem fog azért bocsánatot kérni, amiért a feladatukat végezték. Hozzátette azt is, hogy Oroszországgal szívesen rendbe hoznák a gép lelövése miatt kialakult konfliktust. „Ha az orosz fél tárgyalni akar, mi készen állunk; ha több információt akarnak, mi készen állunk; ha normalizálni akarják a helyzetet, mi készen állunk, hogy beszéljünk róla” – fogalmazott.


Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy ugyan meghívták Putyint a békülés érdekében, de az orosz elnök visszautasította a meghívást.

Stoltenberg szerint Törökországnak joga volt lelőni a légtérsértő gépet, de most már arra kell koncentrálni, hogy a konfliktus ne mérgesedjen el.