Törökország most nagy dolgokat zsarolhat ki az EU-tól

Fotó: MTI/EPA / TOLGA BOZOGLU

-

A német kancellár vasárnap utazik Ankarába, ahol a választásokra készülő török államfővel nagyon is egyetérthetnek több kérdésben.


Az Európai Unió két dolgot akar Recep Tayyip Erdogantól. Először is azt, hogy helyben maradásra ösztönözze azt az 1,7 millió szíriait, aki nem menekülttáborban él, és könnyítse meg munkához jutásukat Törökországban, valamint nyissanak meg több helyet a menekült gyermekek számára az iskolákban. A munkaügyi szabályozás egyelőre elakadt a török parlamentben.

A második dolog pedig, amit Európa elvár, hogy a törökök ne hagyják, hogy a menekültek mindenféle szabályozás nélkül induljanak neki a tengernek a görög szigetek felé. A tervek szerint Törökország szorosabban működne együtt a görög és a bolgár hatóságokkal, és szigorítaná a vízumszabályozását olyan államok polgáraival szemben, mint Pakisztán vagy Banglades.

Cserébe Erdogan mintegy 3 milliárd euró segélyben részesülne egy uniós pénzügyi alapon keresztül. A másik nagy ár a török együttműködésért, hogy már jövőre vízummentességet kapnának a törökök a schengeni határokon belül. Ennek feltétele, hogy Törökország visszaengedje területére az illegális migránsokat Európából.

Talán a legnagyobb engedmény pedig az, hogy a héten az uniós vezetők kijelentették, hogy új lendületet adnak Törökország uniós csatlakozásához. Ez különösen annak fényében nagy változás - hívja fel a figyelmet az Economist című brit lap -, hogy az unióban több ország, különösen Franciaország és Ciprus ellenzi az autoriter török állam tagságát.

Vasárnap mindenesetre Európa legerősebb vezetőjét, a német kancellárt fogadja majd Erdogan. Márpedig Angela Merkel kormánya sürgeti leghangosabban a megállapodást Törökországgal, ami az oda igyekvő menekültek hatalmas arányát tekintve nem meglepő.

A török államfő számára az időzítés pompás, hiszen november 1-jén lesznek az általános választások Törökországban. Bár ez a szavazás nem közvetlenül Erdoganról szól, de a pártjáról, az Igazság és Fejlődés pártjáról igen. Ez 2002 óta van hivatalban, jelenleg kisebbségben kormányoz, és jól jöhetne neki egy diplomáciai siker.