Törökország mégsem fogadna vissza minden menekültet

Fotó: AFP / SAKIS MITROLIDIS

-

Törökországnak a menekültek visszafogadásáról szóló ajánlata azokra a migránsokra nem vonatkozik majd, akik már elérték a görög szigeteket, tehát jelenleg az Európai Unió területén tartózkodnak – közölte Volkan Bozkır, Törökország európai ügyekért felelős minisztere csütörtökön az Anadolu török állami hírügynökségnek adott interjújában.


Bozkır kifejtette: a megállapodás csak azokat a migránsokat érinti, akik az EU-val kötött egyezség hatálybalépését követően érkeznek az Európai Unióba.


Bozkır kijelentése ellentétben áll Ahmet Davutoğlu miniszterelnök korábbi nyilatkozatával, amely szerint Törökország hajlandó visszafogadni az országból illegálisan Görögországba érkező menekültek mindegyikét.


Biztonságos országgal nyilváníthatják Törökországot

Törökországot biztonságos származási országnak fogják nyilvánítani az európai uniós tagállamok, olyan országnak, ahova vissza lehet küldeni a migránsokat – közölte Thomas de Maizière német belügyminiszter csütörtök délelőtt Brüsszelben, miután megérkezett az EU-tagállamok belügyminisztereinek tanácskozására.

„Teljességgel elfogadhatatlan, hogy mindenki Európába jöhet, aki akar. Ezért van szükség törvényes útvonalra a valódi menekültek számára” – hangsúlyozta Thomas de Maizière, és védelmébe vette az uniós és török vezetők hétfői rendkívüli csúcstalálkozóján született elvi megállapodást.

Szerinte az Európai Unió nagyon jó úton halad a migrációs válság kezelésében. Koordinált, uniós szintű válasz született a problémára, és ennek nyomán jelentősen csökkent a kontinensre érkezők száma, Németországba nagyjából tizedannyian érkeznek, mint tavaly ősszel – mondta. A hétfői EU–török csúcsértekezlet jelentős szerepet játszott abban, hogy a nyugat-balkáni útvonal mostanra lezártnak tekinthető – jelentette ki a miniszter, aki azt szeretné, ha ez tartósan így is maradna. Hozzátette, hogy a migránsáradat csaknem véget ért ezen az útvonalon.

De Maizière kijelentette: a cél az, hogy csökkentsék az Európába érkezők számát, felszámolják az embercsempész-hálózatokat, együttműködjenek Törökországgal, és segítséget nyújtsanak Görögországnak.


Következetesnek kell maradni

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter élesen bírálta Törökországot, amiért hétfőn újabb követelésekkel állt elő a brüsszeli csúcstalálkozón. Véleménye szerint Európának következetesnek kell maradnia, és nem adhatja fel értékeit az EU–török cselekvési tervről folytatott tárgyalásain.

Leszögezte, hogy már az unió keleti határain meg kell állítani a migránsáradatot, amiben Törökországnak kulcsszerepe van. Hozzátette: Ankarának meg kell mutatnia, hogy képes erre, és azt követően lehet továbblépni, tárgyalni a vízumliberalizációról vagy az ország uniós tagságáról. Törökország ugyanis a vízumkényszer eltörlését és újabb csatlakozási tárgyalások megnyitását kérte az uniós vezetőkkel hétfőn tartott brüsszeli csúcstalálkozóján.

Az osztrák miniszter elmondta, hogy országa nem változtat a véleményén, és kitart amellett, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonalnak továbbra is zárva kell maradnia. Szerinte erre azért van szükség, hogy az ellenőrizetlen illegális bevándorlásnak végérvényesen véget lehessen vetni. Mikl-Leitner úgy vélte, hogy nem szabad hiú reményt kelteni a migránsokban. Mint mondta, világos üzenetre van szükség: nem érdemes útnak indulni a Balkánon keresztül Európa felé.

Az uniós belügyminiszterek csütörtöki brüsszeli tanácskozásán főként a terrorizmus elleni harc és a migrációs válság kezelésének kérdése áll a középpontjában. Uniós diplomáciai források korábban arról tájékoztatták az MTI-t, hogy az ülésen részt vevő miniszterek várhatóan meghosszabbítják az ukrajnai válság miatt orosz és oroszbarát ukrán személyek ellen elrendelt szankciókat.