Törökország: megint az egyetemi oktatók a célkeresztben

Fotó: MTI/EPA / Tolga Bozoglu

-

Elfogatóparancsot adott ki pénteken egy török ügyészség a Yıldız Műszaki Egyetem 103 oktatója ellen a július 15-i puccskísérletet követő tisztogatások keretében – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.


Az isztambuli székhelyű intézmény állami kézben van, oktatóinak száma a legutóbbi saját kimutatás szerint 1736.

Az Anadolu beszámolója alapján 73 embert már őrizetbe is vettek, köztük docenseket, adjunktusokat és kutatási asszisztenseket. A hatóságok az érintettek irodáját és lakását is átkutatták.

Azzal gyanúsítják őket, hogy fegyveres terrorszervezet tagjai. Néhányan feltehetően még azt a ByLock nevű, titkosított üzenetküldő alkalmazást is használták, amelyről a török vezetés azt állítja, hogy szerepet játszott a hatalomátvételi kísérlet koordinációjánál. Ankara az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok által kiépített nemzetközi hálózatot teszi felelőssé az összeesküvésért.

A hivatalos török álláspont értelmében a mozgalom terrorszervezet, amely hosszú évek alatt szivárgott be az állami és a magánszférába. A folyamatban Gülen állítólag saját alapítványaira, iskoláira, vállalkozásaira, biztosítótársaságaira, illetve médiaérdekeltségeire támaszkodott.

A kormány a puccskísérlet után rendkívüli állapotot hirdetett az országban és átfogó vizsgálatokat indított. Ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek szerint a hatalom arra használja fel a helyzetet, hogy ne csak az összeesküvőkkel és támogatóikkal számoljon le, hanem mindenkivel, aki az övétől eltérő véleményt hangoztat. A nyomozások a haderőn túl kiemelten érintik az igazságügyi szektort, az oktatást és a médiában dolgozókat.