Törökország kiáll Azerbajdzsán mellett a kiújult konfliktusban

Fotó: MTI/AP/DPA / Uli Deck

-

Recep Tayyip Erdogan török elnök az amerikai látogatásakor újságíróknak azt mondta: Törökország a végsőkig kiáll Azerbajdzsán mellett a Hegyi-Karabah határán kiújult fegyveres konfliktusban.


Legalább harminc katona és egy fiú vesztette életét a péntek éjjel újra kezdődött fegyveres összecsapásokban az örmény–azeri határon. Azerbajdzsán és Örményország kölcsönösen vádolja egymást a harcok elindításával, és míg Putyin orosz elnök azonnali tűzszünetre és önmérsékletre szólított fel, addig a török elnök újságíróknak azt mondta: Azerbajdzsánt támogatja – írja az AP.


A Hegyi-Karabah határán kiújult harcok vasárnap reggel is folytatódtak, nem is szüneteltek az éjszaka – írja az MTI. Állítólag reggel az azeri hadsereg újra ágyúzni kezdte állásaikat a határ menti térségben, tüzérséget és páncélozott haditechnikai eszközöket is bevetett. A karabahi hadsereg előretolt alegységei intézkedéseket tesznek az ellenség támadó hadműveleteinek elhárításárára.


Egymásnak ellentmondó információk is keringenek a kiújult harcokról: az azeri védelmi tárca szerint katonáik elfoglaltak néhány magaslatot és települést a térségben, megsemmisítettek hat örmény harckocsit, 15 tüzérségi üteget és száznál több ellenséges katonát. Mindezt viszont tagadta az örmény védelmi minisztérium.


Szerzs Szargszján örmény elnök a washingtoni atomcsúcsról sietve hazautazott a hírek hallatán. Azt mondta, hogy a jelenlegi harcok a legsúlyosabbak az 1994-ben életbe lépett fegyvernyugvás óta. Örmény oldalon szerinte 18-an haltak meg. Az azeri fél 12 katonájának az elestét erősítette meg.


Örményország és Azerbajdzsán az 1980-as évek vége óta konfliktusban áll egymással Hegyi-Karabah ügye miatt. A többségében örmények lakta terület az 1990-es évek elején – Örményország támogatásával vívott – véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól. Az 1994-ig zajló háborúban 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Karabah függetlenségét, de ezt csak néhány ország ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a karabahi enklávét, ahogyan lényegében Örményország is.

A háborús állapotokat az 1994 óta érvényes, Moszkvában kötött fegyverszünettel kívánták rendezni, azt azonban mindkét oldalon rendszeresen megsértik. Az utóbbi hónapokban egyre gyakoribbá váltak az összetűzések a két ország fegyveres erői között. Baku kilátásba helyezte, hogy diplomáciai megoldás híján képes és hajlandó akár erővel is visszafoglalni Hegyi-Karabahot, mire Örményország tudatta, hogy semmilyen azeri katonai akciót nem hagy megválaszolatlanul.