Törökország kiadta az Iszlám Állam terroristájának a családját

Forrás: YouTube

-

Franciaországban élő iszlamisták ingáztak Európa és a Közel-Kelet között.


Törökország átadta a francia hatóságoknak annak a terroristának a családját, aki az Iszlám Állam nevében vállalta a 129 halálos és több mint 350 sebesült áldozattal járó tavaly november 13-i párizsi merényleteket. A házaspár és a négy gyermek rendőri kísérettel érkezett meg Párizsba, ahol a repülőtéren előállították őket.

A terrorista Fabien Clain nővérét, Anne Claint és második férjét, egy tunéziai állampolgárt, valamint legidősebb gyermeküket, egy 16 éves kiskorút az átadásuk után őrizetbe vették a franciák. A Szíriából hazatérő házaspár további három, szintén kiskorú gyermekének elhelyezése folyamatban van. A család 2015 augusztusában azért utazott el Szíriába, hogy csatlakozzon az ISIS-hez. Közel egy év múlva a török–szír határon fogták el őket.

Fabien Clain hangja hallható azon a felvételen, amin az terrorszervezet – franciául – magára vállalta a párizsi merényleteket. A 37 éves toulouse-i férfi annak a Mohamed Merahnak az ismerőse volt, aki 2012 márciusában három katonát, egy zsidó iskola egyik tanárát és három gyereket ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban és Montaubanban.


Hálózatot szervezett

A terrorista férfi és testvérei Toulouse-ban nőttek fel, a 2000-es évek elején áttértek a muzulmán hitre, és kapcsolatba kerültek a helyi iszlamista körökkel. Fabien Clain, akinek dzsihadista neve Omar, az egyik szervezője volt annak a hálózatnak, amely Irakba küldött terroristákat, hogy az amerikai hadsereg ellen harcoljanak. A férfit ezért 2009 júliusában 5 év szabadságvesztésre ítélték.

Börtönévei alatt lefoglaltak nála egy levelet, amelyet Mohamed Merahnak írt, aki néhány évvel korábban ismert meg. Szabadulása után Szíriába utazott, hogy a toulouse-i iszlamista körök több tagjával együtt csatlakozzon az ISIS-hez. Onnan szervezte a francia dzsihadisták toborzását. A hatóságok szerint a francia dzsihadista Jean-Michel nevű testvérével továbbra is Szíriában tartózkodik.