Törökország katonákat küldhet Katarba

Fotó: MTI/EPA / IAN LANGSDON

-

Az öböl menti országban épül egy török katonai támaszpont.


Törökország katonákat küld Katarba – az erről szóló törvényt az ankarai parlament szerda este fogadta el, két nappal a Katar politikája körüli öböl menti válság kirobbanása után. A törvényhozás még 2015-ben hagyta jóvá azt a Dohával kötött megállapodást, amelynek értelmében Törökország Katarban katonai támaszpontot alakít ki egy védelmi egyezmény részeként. A mostani döntés értelmében a szerződésnek két pontja vált törvényerejűvé: a török katonák állomásoztatása az arab országban és a csendőrképzési együttműködés.

A lépés nem csak a török szárazföldi erőt érinti, hanem a légierőre és a haditengerészetre is kiterjed. A kontingens feladata a közös gyakorlatozások mellett az lesz, hogy növelje Katar védelmi képességeit, és hozzájáruljon a terrorszervezetek ellen vívott harchoz.

A szerződés végrehajtása keretében Ankara akár 5000 fegyverest is küldhet az arab országba, hiszen a bázist ennek a létszámnak megfelelően tervezték. A támaszponton, amelynek az építése már megkezdődött, jelenleg 200 katonai tanácsadó teljesít szolgálatot.

Hétfő reggel óta kilenc ország – Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritius, a Maldív-szigetek és Mauritánia – jelentette be, hogy megszakítja, Jordánia pedig azt, hogy alacsonyabb szintre helyezi diplomáciai kapcsolatait Katarral. Arra hivatkoztak, hogy Doha terroristákat támogat és beleavatkozik a belügyeikbe. Több állam további intézkedésként megszakította a tengeri és a légi közlekedést is Katarral, és kiutasították diplomatáit és állampolgárait.

Törökország szoros gazdasági és katonai kapcsolatokat ápol Katarral, de jó viszonyban van más öböl-menti monarchiákkal, köztük Szaúd-Arábiával is. Recep Tayyip Erdogan államfő kedden támogatásáról biztosította Katart, ám azt is mondta, hogy minden tőle telhetőt megtesz az öböl menti diplomáciai válság rendezésére.