Törökország is bombázza az Iszlám Államot

-

A török kormány bejelentette, hogy a terrorszervezet szíriai központjait bombázzák. Az USA-nak egy repülőteret engedtek át, Isztambulban pedig nagy razziába kezdett a rendőrség – jelentette a BBC.


A török vadászgépeket azután vetették be, hogy csütörtökön a török hadsereg és az Iszlám Állam harcosai összecsaptak a török határnál. A török F–16-osoknak három szíriai célpontjuk volt. A törökök most először csatlakoztak a nemzetközi koalíció támadásaihoz.


A kormány azt is megengedte, hogy az Egyesült Államok használhassa a a szír határhoz közeli, incirliki repülőgép-támaszpontot. Barack Obama amerikai és Recep Tayyip Erdogan török elnök erről egy csütörtöki telefonbeszélgetés során állapodott meg.

Az USA ezek után valószínűleg növelni fogja légitámadásai számát, a gépek ugyanis sokkal közelebb lesznek Szíriához és az Iszlám Állam központjához, Rakkához.

Péntek reggel a török rendőrség Isztambul 140 pontján hajtott végre razziát a terrorszervezethez köthető emberek ellen. A műveletben 5000 rendőr vett részt, a letartóztatottak között van a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt ifjúsági szervezetének több tagja.

Törökország eddig próbált kimaradni a koalíciós támadásokból, de az elmúlt napok történései miatt változtattak a hozzáállásukon. Tegnap a török határ közelében tüzet nyitott egymásra a török hadsereg és a terroristák, egy török katona meghalt, egy pedig megsebesült. Hétfőn Suruc városában történt egy öngyilkos merénylet, amelynek 32 halálos és több mint száz sebesült áldozata volt.