Törökország emeli a tétet a menekültválság ügyében

Fotó: MTI/EPA / Olivier Hoslet

-

Elhúzódik az EU–Törökország-csúcstalálkozó, miután a török kormány még több pénzre tart igényt a menekültek ellátásához, illetve az azonnali vízummentesség bevezetését követeli. Cserébe ismét megígérnék, hogy visszafogadják az elutasított menedékkérőket.


Meghosszabbították az Európai Unió és Törökország vezetőinek hétfői brüsszeli csúcstalálkozóját, mert Törökország új javaslatokkal állt elő a migrációs válság rendezésével kapcsolatban – írja az MTI egy meg nem nevezett uniós tisztségviselőre hivatkozva. A forrás szerint Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök azt javasolja: többet tennének a migránsok megfékezésére, mint amennyiről eddig tárgyaltak, de cserébe többet is kérnek az uniótól.

Az uniós diplomata szerint Ankara többet kér a szíriai menekültek török területen történő ellátásához megígért hárommilliárd eurónál, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások azonnali felgyorsítását, valamint a törökök uniós vízummentességének előre hozatalát, már idén tavaszi bevezetését kéri. Korábban, tavaly novemberben az EU vezetői már megígérték a vízummentességet, de csak leghamarabb 2016. októbertől, feltéve, hogy Törökország teljesíti a feltételeket.

Törökország ezért cserébe hajlandó visszafogadni azokat a nem szíriai migránsokat, akiknek menedékkérelmét az uniós országokban elutasítják. Ankara eddig csak a területi vizein feltartóztatott (Nyugat-Európába tartó) menedékkérőket fogadta vissza. Ez, vagyis az úgynevezett visszafogadási egyezmény életbeléptetése is szerepelt a tavaly novemberi megállapodásban idén nyári határidővel, de egyelőre nem látszik, hogy a török hatóságok valóban visszafogadnák az Európában elutasított, „nemzetközi védelemre nem szoruló” migránsokat.

Az uniós vezetők hétfőn munkaebéden kezdtek tárgyalni a török miniszterelnökkel, de az EU-tisztségviselő szerint a csúcstalálkozó estig elhúzódik, hogy megpróbáljanak megoldást találni az említett kérdésekben.