Törökország blokkolta a Wikipédiát

Fotó: AFP / OZAN KOSE

-

Egyetlen nyelven sem elérhető az oldal. A döntést az ankarai informatikai hatóság hozta meg.


„A felhasználók szombat reggel 8 órakor tapasztalták, hogy megszakadt a Wikipédia oldalainak elérhetősége, bármely nyelven is próbálkozzanak" – tette közzé a Turkey Blokcs, egy internet elérhetőséget figyelő török csoport.

Bírálói szerint az ankarai kormány fel akarja számolni a véleménynyilvánítás szabadságát.

A CNNTurk szerint a felhasználók egy részének gépén az az üzenet jelent meg, hogy a wikipedia.org weblapra vonatkozó adminisztrációs intézkedést „technikai elemzések és jogi megfontolások alapján" hozta meg a török Informatikai és Kommunikáció-technológiai Hatóság.

A Turkey Blokcs szerint bírósági döntés pár napon belül születik a lépésről.

Az országban tavaly júliusi puccskísérlet óta rendkívüli állapot van érvényben, és az elnöki jogkör széleskörű kibővítéséről szóló április 16-i népszavazást is korlátozó intézkedések között tartották meg.

A kormány 2 nappal a szavazás után július 19-ig meghosszabbította meg a rendkívüli állapotot újabb három hónapra.

Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet erőteljesen bírálta a lépést. A HRW szerint ezzel az emberi jogokat, és a jogállamiságot veszélyeztetik, "amelyek már így is komoly károkat szenvedtek". A szervezet szerint Recep Tayyip Erdogan elnöknek le kell állítani azt a politikai üldöztetést, amit a népszavazás előtt kezdett el.