Törökország 900 kilométeres falat épít a török–szír határon

Fotó: AFP / BULENT KILIC

-

A világ harmadik leghosszabb kerítése épül, csak a kínai nagy fal és az USA–Mexikó közti műszaki határzár hosszabb.


Az építményt 3 méter magas, 2 méter vastag, valamint egyenként 7 tonna tömegű, mozgatható tömbökből állítják fel, a tetején pengés drót húzódik végig. A kerítés a terv szerint öt hónap alatt készül el.

A délkelet-törökországi Hatay és Sanliurfa tartományban korábban felépített csaknem 200 kilométeres határzár hatékonyan akadályozza meg az illegális határátlépéseket – mondta a Török Állami Lakásfejlesztési Hivatal elnöke, Mehmet Ergün Turan. A hátralévő 700 kilométeren mintegy 500 ember már több mint két hete dolgozik. A fal mögött a járőrök számára utat is építenek. A munkálatok legnehezebb részét az aknamezők jelentik.

Ankara augusztus 24-én hadműveletet indított Észak-Szíriában, hogy megtisztítsa a határ menti sávot a terrorszervezetektől, köztük az Iszlám Államtól, amely körülbelül 95 kilométert tartott ellenőrzése alatt közvetlenül a török határon. Ugyan a katonai beavatkozás szeptember elejére ezt a gondot teljesen megszüntette, de a visszafoglalt sáv mélységében nem haladja meg a 15 kilométert.