Torokgyík: harminc éve nem látott betegség tűnt fel Spanyolországban

Forrás: AFP

-

A beteg gyermek állapota súlyos, százötven embert tartanak megfigyelés alatt.


Torokgyíkkal került kórházba a spanyolországi Olotban egy hatéves gyerek – írja az El País spanyol napilap. Ez az első eset 1986 óta, hogy a betegség felütötte a fejét az országban. A katalán egészségügyi szervek szerint a gyermek nem volt beoltva a betegség ellen annak ellenére, hogy ingyenesen megkaphatta volna a diftéria elleni védőoltást. Az El País úgy tudja, hogy a gyermek szülei oltásellenesek, ezért nem adatták be a torokgyík elleni szert.

A beteg gyereket először a városi kórházba szállították be, de onnan hamarosan átkerült a barcelonai Vall d'Hebron kórház intenzív osztályára.

A megfelelő gyógyszer beszerzése nem volt egyszerű. Az egészségügyi szervek a WHO-hoz és az Egyesült Államokhoz fordultak segítségért. Végül az orosz nagykövet hozott gyógyszert Moszkvából hétfőn kora reggel.


Azért nehéz [beszerezni a gyógyszert], mert manapság senki sem diftériás. Mindenki be van oltva.

Rubén Moreno egészségügyi államtitkár


A gyermek állapota még napokkal a gyógyszerezés megkezdése után is rendkívül súlyos volt.


A katalán egészségügyi szervek megkezdték annak a 150 embernek a megkeresését, megvizsgálását és megelőző kezelését, akik találkozhattak a gyermekkel a tünetek kialakulása előtt. A helyzetet bonyolítja, hogy a megbetegedés előtt egy nyári táborban volt a gyerek.


A diftéria oltás nem a megfertőződés, hanem a betegség kialakulásának esélyét csökkenti (képünk illusztráció)


Egyáltalán mi az a diftéria?

A népi nevén torokgyíknak nevezett betegséggel jó esetben csak a Kincskereső kisködmön körtemuzsikáról szóló novellájában lehet ma már találkozni. Baktérium okozta fertőzés, amely a hat évnél fiatalabb és hatvan évnél idősebb betegekre igazán veszélyes. A diftéria erősen fertőző, a betegséggel járó komplikációk pedig az esetek tíz százalékában halálhoz vezetnek.


A Di-Per-Te (diftéria-pertussis-tetanusz) oltásnak köszönhetően a betegség jelentősen visszaszorult, Magyarországon nem észlelhető. Az átoltottság megszűnésével azonban képes gyorsan újra elterjedni. A Szovjetunió felbomlása után ez történt Oroszországban, ahol a kilencvenes években járvány tört ki, és több mint ötvenezren betegedtek meg.

A megbetegedések számát növelik az oltásellenes kampányok is. Az olyan betegségeknél is, amelyeknél kialakulhat ún. nyájimmunitás – azaz ha kellően sokan vannak beoltva, a betegség nem tudja felütni a fejét –, és azoknál a kóroknál is, ahol az oltás a megbetegedés kialakulását gátolja, a megfertőződés ellen viszont nem véd.

Az oltásellenes kampányokat Rubén Moreno egészségügyi államtitkár egyszerűen felelőtlennek nevezte.


Az oltások elmulasztásának drámai hatása lehet. Nem a szülők joga eldönteni, hogy a gyermeket beoltatják-e – mondta Moreno.