Török választások: Erdogan vezet, de nyolcan meghaltak

Fotó: Europress/AFP/Adem Altan / Europress/AFP/Adem Altan

-

Legkevesebb nyolcan életüket vesztették és tizennégyen megsebesültek vasárnap Törökországban a helyhatósági választások rivális jelöltjeit támogató csoportok összecsapásaiban - adta hírül a CNN Türk televíziós csatorna. Az előzetes eredmények szerint Erdogan, jelenlegi kormányfő pártja vezet.


Az NTV televízió azt közölte, hogy a szavazatok több mint tíz százalékának kielemzése alapján Recep Tayyip Erdogan kormányfő pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja 48-49 százalékot kapott országos szinten. Korábban a választások nyomán zavargások törtek ki több déli tartományban is. A beszámolók szerint az érintett helyszíneken hatan haltak meg, további két személy a kórházban halt bele súlyos sérüléseibe – írja az MTI. A biztonsági erők egyik tisztségviselője elmondta: négyen haltak meg annak következtében, hogy két család tüzet nyitott egymásra egy Törökország keleti részén fekvő faluban. Ugyanazon tartomány egy másik településén négy ember sebesült meg a Recep Tayyip Erdogan kormányfő által vezetett Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és a Béke és Demokrácia Párt (BDP) kurdbarát tömörülés tagjai között lezajlott összetűzésben. Eközben a Szíriával határos Hatay tartományban két embert lőttek le egy tűzharcban, szintén két jelölt családtagjai között. Törökországban nem ritka a fegyveres konfliktus a helyhatósági választások alkalmával, amelyekben a kisebb településeken a családi kötelékek mentén szerveződő csoportok küzdenek meg egymással. A török hatóságok vasárnap a választások miatt fokozták a biztonsági intézkedéseket. A helyhatósági választásokon 25 politikai párt jelöltjei indultak, köztük a fő esélyesek sorrendben a kormányfő által vezetett AKP, az ellenzéki Köztársaság Néppárt (CHP) és a Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP).


A vasárnapi szavazás egyébként esély arra, hogy a tizenegy éve hatalomban lévő Erdogan felmérje támogatottságát. A jelenlegi miniszterelnök tekintélyét megtépázta a decemberben kirobbant korrupciós botrány, valamint a Twitter és a YouTube letiltására tett kísérletek. A miniszterelnök a múlt héten közölte, hogy hajlandó távozni a politikai életből, ha pártja összességében nem az első helyen végez a mostani önkormányzati választásokon.