Török uniós tagság – kár beszélni róla

Fotó: MTI/EPA / Christian Bruna

-

Párbeszédet kezdeményezne az Európai Tanácsban (ET) a török csatlakozási tárgyalások megszakításáról Christian Kern osztrák kancellár.


A kancellár azt mondta: még évekig vagy évtizedekig „lehetetlen” lesz Törökország uniós taggá válása. Kern a csatlakozási tárgyalásokat „diplomáciai fikciónak" nevezte. Úgy véli: nem látszik, hogy a tagfelvételi egyeztetéseken történne előrelépés. Szándéka szerint a tagfelvételi tárgyalások megszakítása téma lehetne az ET szeptember 16-án tartandó ülésén.

Az ORF-nek szerdán késő este adott interjújában elismerte: Törökország fontos partnere az uniónak biztonsági és védelmi politikai kérdésekben, valamint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni küzdelemben. De kérdésre válaszolva azt mondta: utalnak arra jelek, hogy Törökországban diktatórikus kormányzás van, ezeket a jeleket pedig komolyan kell venni.

„Tudjuk, hogy a demokrácia alapelvei már messze nem teljesülnek” – jelentette ki. Hozzátette, hogy mivel a török gazdaság állapota igen messze van az európai átlagtól, ezért a török tagságot gazdasági okokból is nehezen lehet jóváhagyni.

Az APA osztrák hírügynökségnek adott csütörtöki interjújában Hans Peter Doskozil védelmi miniszter is a Törökországgal való csatlakozási tárgyalások leállítását szorgalmazta. Úgy véli: a bírók, az újságírók, a rendőrök és a katonák bebörtönzését látva Törökország a a diktatúra felé halad. Törökország nem abba az irányba tart, amely összeegyeztethető lenne az európai értékekkel – mondta.