Török puccs: elfogták Gülen állítolagos segítőjét és egyik rokonát

Fotó: MTI/EPA / TOLGA BOZOGLU

-

A gyanúsítottakat 30 napig őrizetben tarthatják. Folytatódik a puccs állítólagos kitervelőjéhez, Gülenhez köthető intézmények felszámolása.


Elfogták Törökországban a sikertelen államcsíny kitervelésével vádolt Fethullah Gülen hitszónok legfőbb segítőjét - közölte az elnöki hivatal. Halisz Handzsi állítólag két nappal a puccs előtt érkezett Törökországba. Az államfői hivatal munkatársa Gülen „jobbkezének" nevezve Handzsit.

Szombaton Erzurumban Gülen egyik unokaöccsét, Muhammet Sait Gülent is őrizetbe vették, és Ankarába vittek kihallgatásra.

Ankara az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Gülent "párhuzamos állam" kiépítésével valamint a múlt pénteki puccskísérlet előkészítésével vádolja, és kéri kiadatását. Bekir Bozdag igazságügyi és Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter a jövő héten az Egyesült Államokba utazik, hogy ezért személyesen is közbenjárjon a kiadatásáért. Washington fontolóra veszi a kérdést, ha jogilag megalapozott a kérelem. Gülen szerint politikai leszámolás miatt kérik kiadatását.

Törökországban bezárnak 35 Gülenhez köthető egészségügyi intézményt, 934 iskolát, 109 diákotthont, 1125 egyesületet, 104 alapítványt, 19 szakszervezetet, valamint 15 magánegyetemet. Az intézmények minden ingóságát és ingatlanát térítésmentesen elkobozzák. A hallgatókat más felsőoktatási intézményekbe helyezik át.


Zajlik a tisztogatás

A puccskísérlet után hatalmas tisztogatás kezdődött. A közszféra dolgozói közül 45 484-et függesztettek fel állásából, a letartóztatottak között tábornokok is vannak. Eddig már 10 410 gyanúsítottat vettek őrizetbe, és ez elnyújtja a nyomozásokat. Ezért az őrizetbevétel időtartamát 4-ről 30 napra emelték - jelent meg a közlönyben.


A Gülen-hálózattal kapcsolatban álló köztisztviselőket menesztik. Hasonló következményekkel számolhatnak azok a bírák és ügyészek is, akik a nyomozás alapján fenyegetést jelentenek a nemzetbiztonságra. Nekik még útlevelüket és fegyvertartási engedélyüket is bevonják, lakóhelyüket pedig 15 napon belül kiürítik. Efkan Ala belügyminiszter pénteken azt mondta: már 10 856 útlevelet vontak vissza, és több embert elfogtak, mert attól tartottak, hogy megpróbálnak elmenekülni.


Havi kártérítés

Az államcsínykísérlet során életüket vesztettek családjai havonta kártérítési összeget kapnak. Az ügyész kérésére a bírósági eljárások alatt rögzíthetik az ügyvéd és ügyfél beszélgetését vagy megfigyelőt helyezhetnek melléjük.

A török parlament csütörtökön fogadta el a Recep Tayyip Erdogan államfő által bejelentett három hónapos rendkívüli állapotot. Ez idő alatt az országot törvényerejű rendeletekkel kormányozzák.