Török pékséget bombáztak szét az oroszok Szíriában

Fotó: ANADOLU AGENCY / IHH

-

Pedig azt egy humanitárius szervezet építette, és naponta 40 ezer embert látott el élelemmel.


Egy török humanitárius szervezet által épített pékségre mért légicsapást az északnyugat-szíriai Idlíb városban az orosz légierő – jelentette hétfőn az Anadolu török hírügynökség. A Török Humanitárius Segélyalap (IHH) 16 hónappal ezelőtt létesítette a megtámadott pékséget, amely naponta 65 ezer kenyeret sütött, 40 ezer embert látva el élelemmel – közölték a segélyszervezet illetékesei.

Burak Karacaoglu, az IHH hatayi irodájának egyik képviselője elmondta, hogy az orosz légierő az Idlíb körzetébe tartozó Szarakibban vasárnap támadta meg a pékségét. A légicsapás nem szedett halálos áldozatot a dolgozók közül – tette hozzá.

Bulent Yildrim, az IHH elnöke az Anadolu hírügynökségnek a történtekkel kapcsolatban azt mondta,


amennyiben pékségek, táborok a támadások célpontjai, az azt jelenti, hogy a cél valamennyi szíriai ember elpusztítása.

Oroszország és Törökország viszonyában jelentős feszültség érzékelhető azóta, hogy a török légierő múlt hét elején lelőtt egy orosz vadászbombázót. A Szu–24-es típusú gép pilótája és navigátora is sikeresen katapultált, de földet érés közben golyózáport zúdítottak rájuk. A pilóta életét vesztette, a navigátornak viszont sikerült elmenekülnie.

A török álláspont szerint az orosz gép megsértette a török légteret. Az életben maradt navigátor vitatja ezt, ahogy azt a török állítást is, hogy a török légierő többször is felszólította őket a légtér elhagyására.