Magyar, török, koszovói, görög állampolgárok a müncheni áldozatok

Fotó: AFP / CHRISTOF STACHE

-

Az elkövető depressziós volt, egy pisztollyal és 300 tölténnyel indult lövöldözni.


A bajor rendőrség írásos közlése szerint egy magyar állampolgárságú, 2001-ben született fiú is van a pénteki müncheni lövöldözés áldozatai között – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton.


Három-három török és koszovói, valamint egy görög állampolgár is életét vesztette a müncheni bevásárlóközpontban péntek este történt lövöldözésben – jelentették be szombaton Isztambulban, Athénban és Pristinában.

Az ámokfutás kilenc halálos áldozata között német közlések szerint három nő és öt kiskorú van, a 27 sebesült között pedig több gyerek.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az NTV helyi televízióban a török halálos áldozatok kilétéről elmondta, hogy egyikük nő, a másik két áldozat tizenéves fiatal fiú. Németországban nagyszámú török közösség él.


Rendőrautó Münchenben


A koszóvói külügyminisztérium közleménye szerint a müncheni halálos áldozatok között van három koszovói albán fiatal. Müncheni konzulátusunk felvette a kapcsolatot a német rendőrséggel és az áldozatok családjával – tették hozzá.
Helyi lapértesülések szerint az áldozatok egyike egy 21 éves férfi, a másik egy 14 éves lány, a harmadik áldozat szintén nő, életkorát nem hozták nyilvánosságra.

A müncheni ámokfutás görög áldozatáról az athéni külügyminisztérium adott hírt.


A helyszín


Este fél kilenc tájban, mintegy két és fél órával az első lövések leadása után egy rendőrségi járőr az Olympia bevásárlóközponttól északra megszólította a feltételezett elkövetőt, aki erre azonnal elővette lőfegyverét, a fejéhez tartotta és főbe lőtte magát.

Egy civil ruhás járőr előzőleg látta a tettest egy parkolóház tetején és rálőtt, de nem találta el.

A nyomozás első megállapításai alapján klasszikus ámokfutó lehetett a péntek este történt müncheni lövöldözés elkövetője – mondta szombaton a müncheni ügyészség illetékese.

Thomas Steinkraus-Koch vezető ügyész azt mondta, hogy nem találtak semmilyen politikai vonatkozást az ügyben.

A 18 éves elkövető valószínűleg nem volt egészséges,


a „depresszió típusai közé tartozó” pszichés betegségben szenvedhetett.

A bűnügyi nyilvántartásokban két ügyben szerepelt, egy testi sértés és egy lopás sértettjeként.

Robert Heinberger, a bajor tartományi bűnügyi hivatal vezetője elmondta: az elkövető szobájában találtak egyebek mellett ámokfutásról szóló újságcikkeket és egy könyvet, amelynek az a címe, hogy Ámokfutás fejben – miért gyilkolnak az iskolások.

Az elkövető egy Glock márkájú pisztollyal és 300 tölténnyel felfegyverkezve kezdett lövöldözni péntek este. Kilenc halálos áldozata között három nő és öt kiskorú van, a 27 sebesült között pedig több gyerek.


Péntek éjjel keresik a tettest


Németország nehéz szívvel gyászolja a müncheni lövöldözés áldozatait – mondta Angela Merkel kancellár szombaton Berlinben.

Angela Merkel sajtónyilatkozatában kormánya nevében kifejezte együttérzését a szeretteiket gyászoló embereknek, és mielőbbi teljes gyógyulást kívánt a sebesülteknek.

Hangsúlyozta: a hatóságok mindent megtesznek az eset feltárásáért.