Török kémek félemlítik meg a németországi törököket

Fotó: ANADOLU AGENCY / Hayati Akcay

-

A német elhárítás szerint terjednek a radikális nézetek.


Fokozta németországi tevékenységét a török hírszerzés – mondta a német alkotmányvédelmi hivatal, a BfV vezetője. Hans-Georg Maassen szerint "a török titkosszolgálat a német jog keretein kívül tevékenykedett és információkat gyűjtött emberekről". Az elhárítás szerint a török kormány befolyásolja a mintegy hárommilliós németországi török közösséget. Például arra buzdít, hogy tegyenek feljelentést a tavalyi puccskísérletért felelősnek tartott Fethullah Gülen hitszónok mozgalmának követői ellen. Megpróbálták megfélemlíteni a németországi törököket, ha nem Erdogan elnököt támogatják.

"Számunkra fontos, hogy ez téma legyen Németországban, és problémának tekintsék" – mondta a BfV elnöke.

A szélsőséges politikai nézetek is egyre inkább terjednek a török közösségben. "A szélsőségesek számának növekedése aggodalommal tölt el bennünket" – mondta Maassen. Szerinte a BfV ebben az ügyben "a tűzjelző, amely figyelmeztet, hogy erősödő radikalizálódással van dolgunk".

A BfV 2016-os éves jelentése szerint a tavalyi puccskísérletnek jelentős hatása volt a németországi török szélsőséges csoportok tevékenységére. Azóta nőtt a török intézmények elleni támadások száma, és egyre több tüntetést is tartanak a különböző táborok, amelyek "komoly mozgósító képességgel rendelkeznek".

A legnagyobb szélsőséges csoportot a Németországban is terrorszervezetként nyilvántartott szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) hívei alkotják nagyjából 14 ezer fővel. A szélsőjobboldali török csoportosulásokhoz együttvéve megközelítőleg 30 ezer ember tartozik.