Török-görög egyeztetés kezdődik Ciprusról

Fotó: AFP / NICHOLAS KAMM

-

Előzetes egyeztetést kezd egymással hétfőn Genfben a kettéosztott Ciprus jövőjéről szóló béketárgyalások előtt Nikosz Anasztasziadisz, a Ciprusi Köztársaság elnöke és a sziget északi, török részét irányító Mustafa Akinci.


A nagyjából egymillió lakosú Ciprus 1974 óta megosztott a ma az Európai Unió részét képező Ciprusi Köztársaság és az északon 1983-ban önhatalmúlag kikiáltott az Észak-Ciprusi Török Köztársaság között. A konfliktus tervezett megoldása a két entitásból álló szövetségi állam létrehozása lenne, valamint a ciprusi török ellenőrzés alatt álló terület egy részének visszaszolgáltatása a görögöknek. A két vezetőnek több pontban is megoldást kell találnia, egyebek mellett arra, hogy pontosan mekkora területet ellenőrizzenek, valamint a korábbi lakosok visszatérésének kérdése és a török katonák állomásoztatása.

A béketárgyalások újabb fordulójának hivatalos kezdetét csütörtökre tűzték ki. A tárgyalásokat elnöklő António Guterres ENSZ-főtitkár a múlt héten Mevlut Cavusoglu török és Nikosz Kociasz görög külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseit követően úgy vélekedett, hogy a béketárgyalások "történelmi lehetőséget" kínálnak arra, hogy véget érjen a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigetének több mint négy évtizede tartó megosztottsága. Elemzők azonban visszafogott várakozással tekintenek a konfliktus újabb megoldási kísérletére.