Török Gábor szögre akasztja az értékmentességet

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi / István Hajdu

-

A politikai elemző kis híján átállt a másik oldalra: komolyan fontolgatta ugyanis, hogy elindul a veszprémi választáson, Simicska Lajos miatt azonban meggondolta magát. Vasárnap este viszont írt egy nekrológot, amelyben eltemette a politikai elemzést. Most mihez kezd? Nagyon úgy tűnik, politikai elemzésbe. Csak másképp.


A politikai elemzés halott. Megölték. Megöltük.

– kezdte vasárnapi írását Török Gábor politológus. Egyrészt a pártok már nem bízzák a véletlenre. Az elemzők egy része készen kapott politikai panelekből építkezik, adott esetben előre ismerik az eseményt, amelyről véleményt mondanak, és a politikai szereplő érdekében beszélnek. Ők Török szerint valójában „termékmenedzserek.”


Másrészt a nép és a média szerinte nem vágyik arra pártsemleges, értékmentes véleményre. Az ilyen elemzést adók sokak számára „bolyongó idegennek” tűnnek. Török lényegében magát is ide sorolja. Vannak még azok, akiktől „értelmiségi okoskodás” jön, akik – leegyszerűsítve – bár véleményt mondanak több kérdésről, semmi felelősségük nincs.

Ettől Török Gábor szerint még nincs vége a politikai elemzésnek, hiszen „ami a nyilvánosságban halott, az valójában él és virul.” Valódi politikai elemzésre szerinte a politikai szereplőnek mindig szüksége lesz, mielőtt döntéseket hoz, de kellhet azoknak a vezetőknek, akiket a döntés érint, valamint egy szűk olvasóközönségnek is.

Török azzal zárta,


magam tehát művelni fogom a jövőben is. Aztán majd kiderül, hogy hogyan használom.

A Cink rákérdezett, mihez kezd ezután. Török azt írta, ezek most értek benne össze, a poszt csak egy diagnózis, a következményeken hónapok óta gondolkodik. Azt írta, több mindent mérlegel, az értékmentes nyilvános elemzéseknek nem látja értelmét. Szerinte a nyilvánosságnak politikai szereplőkre és nem elemzőkre van szüksége.

Kapott egy újabb kérdést, hogy akkor politikusnak vagy tudósnak áll-e. A válasz:


Az első is és a második is. 1. Politikai szereplővé kell válni, legalább annyiban, hogy az értékmentességet szögre akasztom. 2. Nem kell politikai szereplővé válni, hanem a politikai elemzés más formáit kell művelni.