Török: „a győzelem nagysága nem a választói akarattal arányos”

Fotó: VS.hu/Kozma Zsuzsi / VS.hu/Kozma Zsuzsi

-

A politikai elemző szerint a Fidesz az új választási rendszerrel biztosította, hogy a jelentős szavazatvesztés ellenére is esélye legyen kétharmadra. Az ellenzék egybevéve hiába szerezte meg a szavazatok felét, a parlamenti mandátumok harmada lehet az övé. A Fidesz az elemző szerint több szempontból is jól kalkulált.


A Fidesz a világ minden választási rendszerében győzött volna, ezért sikere elvitathatatlan – kezdi blogbejegyzését Török Gábor politológus. Ugyanakkor szerinte a győzelem nagysága „nem a választói akarattal arányos, az alapvetően a Fidesz politikai tervezését dicséri.”

2010-hez képest a Fidesznek 600 ezerrel kevesebb szavazója van (listán), a baloldali ellenzéki pártok 250 ezerrel növelték szavazóik számát. (Török Gábor úgy írta: „csak 250 ezerrel”.)

A Fidesz szerinte három szempontból is jól kalkulált: a tudatos választási kampánnyal sikerült alacsonyan tartania a részvételt, a célzott negatív kampányeszközökkel pedig megakadályozta, hogy a kormányban csalódottak tömegesen az ellenzéki pártokat válasszák.

Másrészt az új választási rendszerrel az elemző szerint biztosította, hogy jelentős szavazatvesztés ellenére is esélye legyen a kétharmadra, az ellenzék viszont – amely viszont összesen több szavazatot kapott, mint a Fidesz – csak a parlamenti helyek harmadát szerezze meg. „Hiába ért el a baloldal, a Jobbik és az LMP közösen több mint 50 százalékot, a 106 egyéni választókerületből csak nagyjából 10-ben szerezhettek mandátumot.”

A harmadik ok, hogy az új választási rendszer rákényszerítette a baloldalt a közös indulásra, ami miatt viszont nem tudták „a megújulás látszatát kelteni”, így nem is tudták a 2010-ben ellenük szavazókat megnyerni.

„A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált. A Fidesz a szavazatok relatív többségével is majdnem hozta ugyanazt, mint 2010-ben.” Török Gábor szerint „erre lehet azt mondani, hogy mindezt csak politikai mérnökösködéssel, a választási rendszer egyoldalú átalakításával tudta elérni. Igen, erre is szüksége volt a Fidesznek”, meg fegyelmezett kommunikációra. Az elemző szerint viszont az intézményrendszer átalakítása és a leegyszerűsített politikai beszéd is bevett gyakorlat a demokratikus politikában.

Török Gábor szerint a Fidesz élt a rendelkezésére álló lehetőségekkel, felállította a maga csapdáját, az ellenzék pedig nem tudta elkerülni, hogy belesétáljon, ahogy azt sem, hogy a választók elforduljanak a Fidesztől a csapdaállítás miatt.