Tornádó, hó és jegeső – összecsaptak az istenek Amerika felett

-

Végigsöpört a hétvégén az Egyesült Államok területén 2015 első elnevezett vihara, az Ana névre hallgató trópusi vihar. Több száz lakót kellett kitelepíteni Dél-Dakotában, és egyelőre egy halálos áldozatról tudnak.


Meteorológusok szerint a vihar megérkezésével idén szokatlanul korán kezdődött meg az általában június 1-jétől november 30-ig tartó amerikai hurrikánszezon. Az Ana trópusi vihar a dél-karolinai Myrtle Beachnél érte el az amerikai partvidéket. A szárazföldön aztán az Ana trópusi depresszióvá (olyan ciklonná, amelyre jellemző a spirális szerkezet, de szeleinek sebessége nem haladja meg az óránkénti 117 kilométert) enyhült, viszont így is áradásokat okozott.


Dél-Dakotában a kitelepítették a 234 fős lélekszámú Delmont több lakóját, miután a településre vasárnap tornádó csapott le és 20 épületet megrongált - köztük egy újonnan épült tűzoltóállomást és egy templomot -, megszakítva az áram- és vízellátást. Delmontban többen könnyebb sérülést szenvedtek.A texasi Cisco környékén szombaton egy ember meghalt, egy másik pedig életveszélyesen megsérült a forgószélben. (A tornádók évadja általában májusban és június elején van az ország középső régióiban.)

A dél-dakotai Fekete-hegységben 25-45 centiméternyi hó hullott. Az előrejelzések szerint a csapadékréteg vastagsága elérheti az 50-60 centimétert is. Colorado déli részéből 46 centiméteres havat jelentettek.

Texasból és Arkansas-ból vasárnap jégesőt jelentettek. A két államban és Oklahomában tornádóveszélyre való figyelmeztetést is kiadtak. Dallas és Forth Worth repülőterein a viharok miatt vasárnap mintegy 100 járatot kellett törölni.

A viharról videós összeállítást a BBC készített.