"Tornából felmentett LMP" - Tarlós megint beszólogatott a közgyűlésen

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A főpolgármester hol kedélyesen, hol indulatosan mondott oda ellenzéki képviselőtársainak, de még az újságírókhoz is volt szava a fővárosi közgyűlés keddi vezetése közben.


Jegyzőkönyvön kívül mondom, de úgy tudom, hogy Széll Bernadetten kívül az LMP-ben mindenki fel volt mentve tornából. Igaz ez, Antal?

– kérdezte Tarlós István a Fővárosi Közgyűlés folytatására visszatérő LMP-s városatyát, Csárdi Antalt. Az ebédszünet után a főpolgármester elég kedélyes hangulatban készült az ülésvezetéshez, hangosan gondolkozott a délelőtt történteken. A nevetéstől meg-megrázkódva azt vélelmezte, Csárdi azért nem szavazta meg a 2024-es olimpia budapesti rendezésről szóló előterjesztést, mert tornából fel volt mentve.


Csárdi azt válaszolta, nem tud erről, közülük többen sikereseket értek el versenysportokban. A főpolgármester ekkor arra tippelt, hogy talán agyaggalamb-lövészetben.

Tarlós egyébként mindenképpen utánajárt volna az ügynek, mielőtt Csárdi visszatért, azt mondta, majd Schiffertől megkérdezi. Csárdi a VS.hu-nak tagadta, hogy fel lett volna mentve testnevelésből.


Állandó probléma

A BKV adósságának átvállalásával kapcsolatos előterjesztés vitáján a főpolgármestert Gy. Németh Erzsébet hozta ki a sodrából.


Úgy látszik, az értelmezési problémák állandókká válnak önnnél. Igyekszem fokozott udvariasságot és megértést tanúsítani az ön érzelmeivel szemben. A feleségem is erre biztatott

– bökte oda Gy. Némethnek.


A DK-s képviselőnő arra a főpolgármesteri megjegyzésre reflektált, hogy a BKV adóssága 2010 előtt keletkezett Demszky Gábor főpolgármester idején, viszont azóta a BKV nem vett fel működési hitelt. Gy. Németh Erzsébet arra emlékeztette Tarlóst, hogy a BKV adóssága az első két jobboldali kormány idején nőtt meg, vagyis az Antal-kormány és az első Orbán-kormány idején.

Egyúttal üdvözölte, hogy Tarlós elismeri elődje erőfeszítéseit a BKV finanszírozását illetően. Ezen aztán ugyancsak meghökkent Tarlós, felidézve, annak idején milyen jól együtt dolgoztak, sőt, ő vette védelmébe Demszkyvel szemben.

(A 2006-os önkormányzati választások után hónapokon át tartó koalíciós vita támadt az MSZP és az SZDSZ között, Demszky nem fogadta el, hogy az MSZP Gy. Németh Erzsébetet jelölje humán főpolgármester-helyettesnek. Ehhez tartotta is magát, 2007 februárban zárult a háborúskodás, az MSZP részéről Hagyó Miklós mellé Horváth Csabát választották, az SZDSZ pedig Ikvai-Szabó Imrét adta főpolgármester-helyettesnek. A közgyűlési szavazáson a többséget az MDF biztosította.)

Tarlós alig egy hete gázolt át Gy. Németh Erzsébeten, aki sajtótájékoztatón osztotta meg azon véleményét, miszerint a főpolgármester alkalmatlansága vezetett ahhoz, a kormány rátette a kezét a budapesti fejlesztésekre is. Azt mondta, Tarlós István személyes felelőssége, hogy mennyi pénz tűnik el emiatt fideszes zsebekben. Június 15-én Tarlós levelében osztotta ki az ellenzéki képviselőnőt: "Eddig sem feltételeztem, hogy Gy. Németh Erzsébetet egyszer az Akadémia tiszteletbeli tagjaként köszönthetem, de amit az M3-as metró- és a csillaghegyi árvízvédelmi törvényről nyilatkozott, az egyenesen a mély sötétség".


A luftballonos trükk

Tarlós verbális kokijaiból jutott Horváth Csabának is. A közgyűlés előtt narancssárga lufikkal készült egy civil zenei szervezet tiltakozni. Később meggondolták magukat, és nem demonstráltak, de Tarlósnak volt erről is mit mondania. A tiltakozás ötletadójaként Horváth Csabát azonosította:
Érdemes volna újabb performanszt kitalálni ezek helyett az óvodás módszerek helyett. Csaba, azért büszke lehetsz, ezt a luftballon-trükköt te találtad ki. Ezek örökre téged plagizálnak.

Horváth Csaba és a lufik, 2012.

Horváth Csaba: Elszállt a BKK- lufi

Horváth Csaba frakcióvezető erről a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján beszélt, a BKK-tarifák 7,9 százalékos tervezett emelésével kapcsolatban.http://mszp.hu/hirek/tarlos_a_bkk_es_a_fidesz_politikaja_megbukott

Posted by MSZP Budapest on Wednesday, October 31, 2012

Az utazás

A főpolgármester az RTL Klub stábját is a demonstrációhoz közelálló szereplőnek vélte. Az ülésvezetése közben visszatérő újságíróktól azt kérdezte:


Az RTL Klub is utazott egyet a léggömbön?