Torlódnak a menekültek a balkáni útvonalakon

Fotó: ANADOLU AGENCY / Ales Beno

-

Az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár közben a menekültek eltérő belső baktériumflórájáról értekezett az M1-en.


Naponta mintegy 10 ezer migráns torlódik fel a macedón-szerb és a szerb-horvát határon. A szerb-horvát határról, a szerbiai Sidről azt jelentette az M1 tudósítója, hogy szerdán 10 ezren lépték át a határt a településnél. A szerb és a horvát hatóságok megállapodása szerint a horvát vonatok, horvát rendőrökkel a fedélzetükön átjönnek a szerb oldalra és onnan szállítják a menekülteket tovább Szlovénia felé. Csütörtökön is további 10 ezer migráns érkezésére számítanak.

A macedón-szerb határon naponta 11 ezer migráns torlódik fel és kilométeres sorokban állva várnak arra, hogy továbbszállítsák őket. Mindez drámai helyzetet okoz, a tömegben sokan rosszul lesznek, a türelmetleneket sokszor a szerb csendőröknek kell megfékezniük.

A szlovének egy 80 kilométeres szakaszon tervezik a műszaki zár megépítését, amelyből már 1,5 kilométernyi szakasz készült el. Ugyanakkor az osztrák kormány egyelőre nem döntött az úgynevezett szárnyas kapu kibővítéséről a Sentilj-Spielfeld átkelő közelében. Amennyiben pénteken megszületik a döntés, akkor egy 700-800 méteres szakaszon zárják le a zöldhatárt a határátkelő környékén.

Az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár közben az M1-en arról beszélt a migránsok elosztására vonatkozó kvótarendszer hasonló veszélyeket rejt járványügyi szempontból, mint a menekültáradat. Beneda Attila azt mondta, hogy a határzár bevezetése után csökkent ugyan a járványveszély, de az eltérő kulturális környezetből érkező ember letelepítése veszélyes lehet egészségügyi szempontból is. Példaként említette: eltérő belső baktériumflórával rendelkeznek és nem természetes számukra az egészségügyi szűrés, illetve az oltások alkalmazása.