Törje be az autó ablakát, ha életet menthet

Fotó: DPA / MATTHIAS HIEKEL

-

Akár a magántulajdon is megrongálható, ha azzal megmenthetjük egy gyerek vagy egy állat életét, állítja egy alapítvány.


A hőségben, a bezárt járműben magára hagyott kutya akár már 10 perc alatt is elpusztulhat. Ha ilyet látunk - és másként nem tudjuk megmenteni az állatot - akár az autó ablakát is betörhetjük - írja közleményében a Vigyél Haza Alapítvány. Ám a segítőnek körültekintően kell eljárnia. Az autó gyengéd megmozdításával először a riasztót kell működésbe hozni, hogy annak tulajdonosát figyelmeztesse, vagy ha van rá mód, akkor hangosbemondóba célszerű felhívni a figyelemét a tulajnak, vagy a rendőrségnek szólni a veszéllyel kapcsolatban. A segítőnek bizonyítania is kell, hogy joggal törte be az autó ablakát, és természetesen a feltétlenül szükséges kár okozható csupán.

Egy ilyen cselekmény könnyen rongálásnak minősülhet, ha annak jogosultságát a segítő nem tudja egyértelműen bizonyítani - mondta Rajki Márton. Az ügyvéd az VS.hu-nak azt mondta, hasonló esettel még nem találkozott. Az ügyvéd szerint a közbelépés előtt érdemes dokumentálni a járműben ülő gyereket vagy állatot, hogy bizonyíthatóvá váljon a végszükség esetén a segítő szándék. Tanúval is alátámaszthatónak kell lennie, hogy jogos volt a közbelépés és mindenféleképpen körültekintően kell eljárnia annak, aki segíteni szeretne egy ilyen szituációban, hiszen a rongálás összegen felül még a szabálysértés eljárás költsége is a terhelheti a segítőt - mondja az ügyvéd.

A segítő szándékkal, az elvárható gondossággal és körültekintéssel eljáró személyeket a Vigyél Haza önkéntesei ingyenes jogi segítséget nyújtanak - írja közleményében az alapítvány. Nem büntetőügyben Budapesten tudnak érdemben segíteni, vidéki nem büntetőügyben jogi tanácsadást tudnak nyújtani.