Toroczkai szerint a meleg- és muszlimellenes rendeletével nincs gond

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

A polgármester arra számított, hogy több jobbikos és fideszes település lesz vele szolidáris. Állítólag ezt ígérték neki.


A Kúriához fordul a Csongrád megyei kormányhivatal, ha a jobbikos vezetésű település nem helyezi hatályon kívül, az egyébként az ombudsman szerint is jogsértő korlátozásokat tartalmazó önkormányzati rendeletet. Az ombudsman a szabályozás megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól írja az ATV.hu.

Ásotthalom önkormányzata november 23-i rendeletében a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes közterületi magatartásnak minősítette az egész testet és fejet részben vagy teljesen lefedő ruhák viselését, illetve rendeletben tiltják minden olyan tevékenységet, amely férfi és nő kapcsolatát megkérdőjelezi.

Varga Márta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője azt mondta az ATV.hu-nak, hogy megvizsgálták az ásotthalmi rendeletet, és 2016. december 7-én törvényességi felhívással fordultak a település polgármesteréhez, Toroczkai Lászlóhoz.


Nem volt joguk hozzá

A hivatal jogászai szerint az ásotthalmi képviselő-testület túlterjeszkedett a jogszabályi felhatalmazásán, mivel a Jogalkotási törvény értelmében egyetlen képviselő-testületnek sincs ilyen hatásköre. A kormányhivatal több ponton is jogszabálysértőnek találta a rendelkezést. A törvényességi felhívásban 2017. február 15-ei határidővel kérik a kifogásolt tilalmak hatályon kívül helyezését. Ha ez nem történne meg, a kormányhivatal a Kúriához fordul.

Székely László a kormányhivatalhoz hasonló következtetésekre jutott. Az alapjogi biztos kedden az Alkotmánybírósághoz fordult, és kérte, hogy a testület semmisítse meg Ásotthalom önkormányzatának érintett rendeleti szabályozását. Az indítvány kitér arra, hogy alapvető jogot csak törvény korlátozhat, rendelet nem. A szabályozás tartalma miatt akkor sem felelne meg az Alaptörvény követelményeinek, ha ezeket a korlátozásokat törvény rendelné el, mivel a tilalmak Alaptörvény-ellenesek és sértik a vallásszabadságot, a véleménynyilvánítás szabadságát, valamint az egyenlő bánásmód követelményét is.


Toroczkai nem hátrál

Toroczkai László azt mondta az ATV-nek, hogy morbid és az élettel összeegyeztethetetlen gondolkodásmódra vall, hogy miközben Európa újra a migránsterror híreitől hangos, az ombudsman alkotmányos aggályokat fogalmaz meg egy olyan helyi rendelettel kapcsolatban, amelynek szükségességéről maga Angela Merkel beszél egyre többet, és már a holland parlament is napirendjére tűzte.

A nyáron a Jobbik alelnökének is megválasztott polgármester meg van róla győződve, hogy az Alkotmánybíróság be fogja látni: az ásotthalmi rendelet illeszkedik az európai trendbe. Ha netán mégsem így történne, nagyon kíváncsi, hogy a rendeletbe foglalt korlátozások közül melyikről mondják majd ki, hogy alkotmánysértő, és melyik megy át a rostán.

Toroczkai arra számított, hogy több jobbikos és fideszes település is szolidaritásból adaptálja majd az ásotthalmi rendeletet, hiszen sok erre vonatkozó biztatást és ígéretet kapott.