A menekültek visszaküzdötték magukat a csapdavonatra Bicskén

Fotó: Twitter / James Mates

-

Megállt Bicskén az a menekültekkel teli, eredetileg Sopron-Szombathelyre tartó vonat, amely csütörtök délelőtt indult el a budapesti Keleti pályaudvarról. A rendőrök kisebb csoportokban buszokhoz próbálták kísérni a bevándorlókat, hogy a bicskei befogadóállomásra szállíthassák őket. Kisebb káosz alakult ki, volt, aki a sínekre vetette magát, a menekültek egy része a rendőri akarat ellenére visszaült a vonatra. A következő, nyugat felé tartó vonat nem állt meg Bicskén. Közben a rendőrség cáfolta, hogy műveleti területté minősítette volna az állomást, ahol továbbra is dolgozhatnak az újságírók.


A vonaton körülbelül 200 menekült utazott. Ők még reggel rohamozták meg a vonatot, miután beengedték őket a pályaudvarra, valószínűleg abban a hitben, hogy eljuthatnak vele Nyugat-Európába, vagy legalább a határra.

Bicskén mindenkit leszállítottak, aki nem rendelkezik érvényes okmányokkal. A helyszínen mintegy 20 rendőrségi jármű volt, autók, kisbuszok és terepjárók, valamint személyszállításra alkalmas buszok. A helyszínen tolmács segítségével tájékoztatták a migránsokat, hogy a táborban étel és szállás várja őket, valamint hogy érvényes okmányok nélkül nem tudnak továbbutazni.

A migránsokat kisebb csoportokban próbálták a buszokhoz kísérni, ugyanakkor a bevándorlók azt skandálták, hogy "No camp!" vagyis nem akarnak a táborba menni, és tüntetőleg a síneket az állomás épülete előtti parkolóval összekötő aluljáróban maradtak.

Egy férfi és egy nő a gyerekével a sínekre vetette magát.A 444 azt írta, tucatnyi menekült nekiment a rendőröknek, amikor ez történt, őket is, a velük lévő férfit is elvitték a rendőrök. Később a brit ITV újságírója azt twittelte, hogy sok menekültet a rendőrök nem tudtak visszatartani, és azok visszaültek a vonatra. Mint írta, a rendőrök fél 2 körül elkezdtek vizet osztani a menekülteknek, többen azonban nem fogadják el.
Néhány perces késéssel elindult a Keletiből a 12.38-es győri vonat is. Arra mintegy 50 menekült szállt fel korábban, egy darabig úgy tűnt, hogy a rendőrök átnézik a szerelvényt, még sorfallal is próbálták akadályozni a menekültek felszállását. Aztán mégis elengedték a szerelvényt, majd az indulás után járták végig a kocsikat. Körülnéztek, de senkitől nem kértek iratot. A szerelvény megállt Kelenföldön is, és tudósítónk jelentése szerint néhány tucat menekült itt is felszállt, érvényes jeggyel a kezében.

Később a vonat visszament Kelenföldre. Egy ideig úgy tűnt, mindenkit leszállítanak, a magyar utasoknak azt mondták, menjenek a vonat elejére, 30-40 menekültet pedig leszállítottak. Ezután a hatóságok úgy döntöttek, mégis továbbmehet a vonat. Tudósítónk azt jelezte, hogy nem álltak meg Bicskén, az állomáson ugyanakkor a vonatból rendőrsorfalat lehetett látni.