Globális topsztori lett a kormány kerítésépítési ötletéből

Fotó: AFP / NICHOLAS KAMM

-

A világ vezető hírügynökségei is ráharaptak a magyar kormány szerb-magyar határra tervezett kerítésének ötletére. A brit, francia, német sajtó is ír a határ lezárásáról, a szerb kormányfő Auschwitzot emlegette a kerítés kapcsán. Így reagált a világ és a magyar ellenzék a tervezett, 175 kilométer hosszú és 4 méter magas kerítésre.


A többi között a Le Monde, a Guardian, a Libération, a Daily Mail is írt Szijjártó Péter szerdai bejelentéséről, miszerint egy hete van Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy befejezze a magyar-szerb határ fizikai lezárására tett előkészületeket, hogy létrehozzanak egy négy méter magas, 175 kilométeren elhúzódó kerítést a határon.A Zeit Online vezető hírként közli a bejelentést, a BBC pedig megjegyzi, hogy miközben a magyar rendőrség januárban tízezer illegális határátlépőt regisztrált, addig magyarok tízezrei hagyják el Magyarországot, és vándorolnak ki külföldre.Persze, nemcsak a külföldi sajtó, hanem a magyar ellenzék, a szerb kormányfő és a szerb belügyminiszter is reagált Szijjártó bejelentésére. Míg a Jobbik szerint szükséges a kerítés felhúzása, de nem elégséges, addig a DK, az MSZP és a Magyar Liberális Párt és Bokros Lajos pártja, a MoMA is elutasítja a határ fizikai lezárását, a liberálisok szerint a kerítés embertelen és értelmetlen (bővebben a pártok reakcióit itt találja meg).


Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter bejelentése a határzárról


A szerb kormányfőt sokkolta a hír

A kerítés értelmetlenségét emelte ki több szerb közéleti szereplő is. A Boris Tadic volt köztársasági elnök vezette ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDS) politikusa pedig azt mondta, hogy az európai kontinens bármely részén emelt kerítés nem fogja megállítani a migránsokat, Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ igazgatója szerint is felesleges a kerítés. Djurovic kiemelte, hogy a kerítés felállítása után a csempészet még elterjedtebbé válhat, az emberek alagutakat fognak ásni, a „senki földjén" ragadnak, és alternatív átjutási lehetőségeket fognak keresni. Azt mondta, hogy Szerbia azért is van rossz helyzetben, mert ez az utolsó állomás a schengeni terület előtt, ezért nem nagyon fognak a bevándorlók más útvonalakat keresni.


A szerb kormányfőt pedig sokkolta a kerítés híre. Aleksandar Vucic azt mondta, hogy Szerbia nem követi a magyar példát, nem fog falakat emelni.


Nekünk is falakat kellene emelnünk a macedón és a bolgár határon? Mi nem fogunk falakat emelni. Ezt garantálom. Szerbia nem zárja be önmagát, Szerbia nem fog Auschwitzban élni

– fogalmazott a szerb kormányfő.


kerítés visszhang francia


Hozz létrát magaddal!

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt oldalán is megjelentek az első reakciók a határzárásra. A bevándorlóellenes plakátok szövegezésének mintájára olyan felhívásokat osztanak meg a Kétfarkú Facebook-oldalán, mint a „Ha Magyarországra jössz, hozz magaddal egy 4 méteres létrát!”, vagy a „Figyelem! A kerítés nem kolbászból készült!”. A párt jobb ötletnek tartaná, ha inkább egy 175 kilométer magas és 4 méter széles kerítést állítana fel az állam, mert az legalább igazi turistalátványosság lenne.Az ENSZ is beszállt a plakátháborúba – bár nem szándékosan, mert akcióját hónapokkal ezelőtt megszervezte –, a nemzetközi szervezet Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a június 20-i menekültek világnapjára tervez kirakni plakátokat a 2-es és a 3-as metró megállóiba. Az ENSZ szerint a plakátjaikon négy, Magyarországon élő menekült szerepel, akiknek a segítségével azt szeretnék bemutatni, hogy a menekültek hozzánk hasonló, hétköznapi emberek, akik rendkívüli körülményeken mentek keresztül, és ma keményen küzdenek azért, hogy talpon maradjanak.


Az ENSZ plakátkampánya a szervezet szerint csupán véletlenül esik egybe a magyar kormány bevándorlásellenes kampányával.


A főbiztosság egyik plakátja


Véletlen egybeesés az is, hogy Ferenc pápa éppen szerdán kérte Isten bocsánatát azoknak, akik bezárják az ajtót a menekültek előtt. Ő elsősorban az Olaszországba érkező menekültek körüli feszültségre gondolt, azt még nem tudta, hogy Magyarország kerítést fog építeni a magyar-szerb határon.