Top 10 dal a választáshoz

Fotó: Flickr/Peter Organisciak / Flickr/Peter Organisciak

-

Egy lista teljesen összepárosíthatatlan számokkal arra, hogy megjöjjön a kedve a voksoláshoz. De mivel buzdít szavazni a Stones és az REM?


A választás önmagában egy nehéz dolog, ha az embernek fogalma sincs, hogy melyik párt képviselné a legjobban a nézeteit. Nehéz eligazodni a kampányban és a programokban. Az egyetlen dolog, amelyben mindegyik oldal egyetért, hogy mindenkinek el kell mennie szavazni. De mit tegyünk, ha semmi kedvünk, mert mindenki ugyanazt mondja, úgysem változik semmi, és főleg akkor, ha még az eső is esik? Meghallgatunk 10 dalt, amelynek látszólag semmi köze a választásokhoz, ha kell, esernyőt veszünk a kezünkbe, és elindulunk a szavazókörünkhöz. Tudja, hogy mi az, ami legalább annyira nehéz, mint négyévente kiválasztani egy pártot? Összeválogatni azokat a számokat, amelyek a legjobban jellemzik az idei választást! Itt a VS.hu Top 10-es válogatása.


Top 10/10: George Michael - Freedom

George Micheal 1990-es dala, a Freedom teljesen egyértelműen adja magát. Éppen ebben az évben Magyarországon megtartották az első szabad választásokat.

Top 9/10: MUSE - Knights of Cydonia

A választás az egyik legfontosabb szabadságjogunk. Állampolgárként négyévente beleszólhatunk abba, hogy ki képviselje és védje a jogainkat. Pontosan erről szól a Knights of Cydonia is.

Top8/10: Fatboy Slim - Weapon of Choice

Hallotta már azt a mondatot, hogy „ha a választás bármin is változtatna, akkor betiltanák”? A döntési jog valóban fegyver, amellyel most élhet is.

Top7/10: Afroman - Before I got high

A választásokban az a csodálatos, hogy mindig vannak olyan közéleti témák, amelyekről csak ilyenkor beszélnek a pártok. Ilyen például a marihuána legalizálása is, amely már kihagyhatatlan eleme minden kampánynak.

Top6/10: Mortal Kombat

A világ egyik legismertebb videojátéka arról szól, hogy a legfurább alakok hogyan karatéznak és harcolnak egymás ellen. Szóljon tehát a főcímzene azoknak, akik szerint a politika csak „szájkarate”.

Top5/10: John Lennon - Imagine

Elképzelt már egy olyan világot, amelyben a vasárnapi ebéden még érintőlegesen sem kerül szóba a politika, vagy egy olyat, ahol az emberek békében élhetnek? Akkor Ön biztosan szereti John Lennon Imagine című számát, és szívesen meghallgatja, mielőtt elmegy szavazni.

Top4/10: Daniel Merriweather - Change

Ahogy már megemlékeztünk róla, mindig vannak olyanok, akik szerint a választás az égegyadta világon semmit sem változtat. De ha nem próbálkozunkk, tényleg nem is lesz váltás. Daniel Merriweather éppen azért buzdít, hogy legalább adjunk egy esélyt a fordulatnak.

Elterjedt nézet, hogy csak a legkisebb rosszra lehet szavazni. Több közéleti személyiség szólalt fel ez ellen, éppen úgy, ahogy a távolmaradás ellen is. Ha már úgyis rossz lesz, akkor válassza Ön is az ördögöt, mint Mick Jagger!

Top2/10: Trónok harca főcím zene

A pártok pont úgy tülekednek a hatalomért, mint Westerosban a különböző családok a Vastrónért. Hogy ki ül Magyarország legfontosabb székébe, nálunk nem egy bordélyházakkal és véres harcokkal teli küzdelemben dől el, úgyhogy érezzük magunkat szerencsésnek.

Top1/10: R.E.M. - Everybody hurts

Elsőre úgy tűnhet, hogy az R.E.M. klasszikusa  csak lelket próbál verni a hallgatóba, aki éppen rossz passzban van. De ha a sorok mögé nézünk, láthatja, hogy az elárvult, pártot találni képtelen szavazó éppen úgy megtalálja benne a neki szóló részeket. Tartson ki és szavazzon!