Titkos akcióra hivatkozva tonnaszám csempésztette a drogot a főrendőr

Fotó: MTI/EPA/Bob Pearson / MTI/EPA/Bob Pearson

-

Titkos akciót indított, de erről nem számolt be a feletteseinek. És most azzal gyanúsítják, hogy összejátszott egy kábítószer-kereskedővel.


Eljárás indult a francia kábítószerellenes ügynökség, az Octris volt vezetője, Francois Thierry ellen, mert vitatott módon együttműködött egy volt kábítószer-kereskedővel. Thierryt csütörtökön hallgatták ki a vizsgálóbírók, akik egy 2015 októberében Párizsban lefoglalt, több mint hét tonnás kannabisz-szállítmány ügyében nyomoznak. Az Octris korábbi vezetőjét meggyanúsították, hogy bűnrészes volt egy kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűnszövetkezetben.

A szabadlábon védekező Thierry állítólag hagyta, hogy a drogszállítmányt bevigyék Franciaországba, és erről nem tájékoztatta megfelelően felettesét. Az Ocrtis volt vezetője egyik legfőbb informátorával, Sofiane Hamblival működött együtt az ügyben. Hamblit az ügynökség kábítószer-kereskedőként tartja nyilván, már többször is börtönbüntetésre ítélték.

A hét tonna kannabiszt szállító kamionokat Párizs a XVI. kerületében lefoglalta a vámügyőrség, és Francois Hollande államfő személyesen gratulált a rekordfogáshoz. A párizsi ügyészség először az Octrist bízta meg a nyomozással, de az ügyet nem sokkal később elvették Thierrytől, amikor kiderült, hogy a marokkói szállítmány az ügynökség titkos akciójában érkezett Franciaországba. Az akció célja állítólag egy kábítószer-hálózat felgöngyölítése volt – elvileg ebben segített Hambli –, és ezért az Octris több mint negyven tonna kannabiszt juttatott be az országba.

A gyanús szerint Thierry nem tájékoztatta megfelelően feletteseit a tikos akcióról, sem arról, hogy abban milyen szerepet szánt az informátornak.

A volt rendőri vezető ügyvédje, Francis Szpiner „igazságtalannak, álszentnek és botrányosnak” nevezte a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlegén dolgozó Thierry meggyanúsítását.

Az ügyben eddig 13 embert gyanúsítottak meg, és közben kiderült, hogy a rendőrség és a vámügyőrség között ádáz rivalizálás dúl.