Tönkrevágott egy muszlim konferenciát két Femen-aktivista

Fotó: AFP / VINCENZO LIVIERI

-

Levetette hagyományos muszlim viseletét, és félmeztelenül felrontott a színpadra az a két Femen-aktivista, akik akciójukkal gyakorlatilag lekergették az éppen beszédet tartó két imamot az állványról. A lányokat nagyjából tíz embernek kellett lerángatnia a színpadról. Állítólag, pont arról volt szó a konferencián, hogy mit szabad és mit nem szabad az iszlámban világban a nőknek.


A konferenciát a Párizs melletti Pontoise-ban tartották, és mivel az eredetileg ukrán feminista szervezetnek már egy ideje a francia fővárosban van a székhelye, nem meglepő, hogy a muszlimok tanácskozását is célpontjuknak választották.


A 25, illetve 31 éves nők a félmeztelen testükön az „én vagyok a magam prófétája”– , illetve a „senki sem igázhat le” – feliratokat viselték. Az akcióról videó is készült, ezen jól látható, ahogy az aktivistákat legalább tíz ember rángatja le a színpadról, valaki még bele is rúg az egyik lányba. A nőket nem sokkal ezután kihallgatta, majd elengedte a francia rendőrség.A dolog pikantériája, hogy a konferencián éppen a nők jogairól volt szó, például arról, hogy szabad-e egy nőt verni, vagy, hogy érdemes-e a nőknek a közösségi médiában is elfedniük az arcukat.