Tönkretehetik az USA és Szaúd-Arábia kapcsolatait a kártérítési perek

Fotó: Getty Images / Joe Raedle

-

A bigott és konzervatív királyság úgy érzi, hogy hátba döfték. Gazdasági megtorlás jöhet.


Szaúd-Arábia külügyminisztériuma elítélte, hogy az amerikai törvényhozás az elnöki vétó ellenére megerősítette: a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak hozzátartozói perelhetik az arab királyságot. A tárca szerint „mély aggodalomra ad okot” a fejlemény, és „a szuverenitás meggyengítése minden országra nézve negatív következményekkel fog járni, beleértve az Egyesült Államokat is”.

Ha a kongresszus nem korrigál, „a stratégiai következmények katasztrofálisak lesznek” – mondta a szaúdi–amerikai kapcsolatok előmozdítására létrehozott bizottság elnöke. Szerinte „Szaúd-Arábiát hátba döfték”.

Barack Obama elnök vétóval próbálta megakadályozni, hogy a szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak hozzátartozói perelhessék Szaúd-Arábiát. Azonban a kongresszus mindkét háza leszavazta az elnököt, és életbe lép a törvény. A hozzátartozók arra hivatkozva akarnak kártérítési pert indítani a királyság ellen, hogy a másfél évtizeddel ezelőtti terrortámadások 19 elkövetője közül 15 szaúdi állampolgár volt.

A törvény miatt elsősorban a terrorizmus elleni közös fellépés, valamint a gazdasági kapcsolatok romolhatnak meg. Szaúd-Arábia alacsonyabb szintre süllyesztheti a diplomáciai kapcsolatait, dollármilliárdokat vonhat ki az USA gazdaságából, és ráveheti öböl menti szövetségeseit, hogy korlátozzák területükön az amerikai katonai támaszpontok használatát.

Az Egyesült Arab Emírségek – a szaúdi példát követve – már elítélte a kongresszus döntését, és azt „veszélyes precedensnek” minősítette egy állam szuverenitása szempontjából.