Tönkrement minden az áramszünet miatt? Itt van, kihez fordulhat

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Budapesten ez az ELMŰ Hálózati Kft. Ha nem megy, keressék fel a Budapesti Békéltető Testületet.


Az áramkimaradás okozta kár megtérítését nem az áramszolgáltatótól, hanem az elosztó hálózati engedélyestől lehet követelni - közölte a Budapesti Békéltető Testület.

A hétfői vihar miatt reggel még 1000 fogyasztónál nem volt áram, és nem is tudni, mikor lesz. De ezrek maradtak órákra, vagy egy teljes napra is áram nélkül. Amellett, hogy a fagyasztóban tárolt étel tönkrement, kár keletkeztetett műszaki cikkekben is.

A Békéltető Testület tájékoztatója példaként említi, hogy a testület előtt is volt már több olyan eset, amikor a fogyasztó az áramkimaradás által okozott kár megtérítését kérte, de a vitát nem tudta rendezni a szolgáltatóval. A kérelem szerint az áramingadozás vagy az áram ki- és bekapcsolódása miatt meghibásodott a fogyasztó DVD-írója és az órás rádiója, ennek a javítási költségét akarta visszakapni. Az áramszolgáltató arra hivatkozva utasította el az igényt, hogy a fogyasztónak az elosztóhálózaton bekövetkezett üzemzavar miatt keletkezett a kára.

Ezért a követelést nem az áramszolgáltatóval, hanem az elosztó hálózati engedélyessel szemben lehet érvényesíteni.

A közlemény szerint a villamos energiáról szóló törvény alapján, ha az elosztó hálózaton volt üzemzavar, és ez okozott áramkimaradást, akkor az elosztó hálózati engedélyessel szemben érvényesíthető az igény.

Ha a szolgáltató által kibocsátott dokumentumokon, számlákon nincs rajta, ki az elosztó hálózati engedélyes, az interneten több helyen megtalálják a fogyasztók ezt az információt. Vagy a szolgáltató üzletszabályzatában, vagy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal oldalán, a villamosenergia-engedélyezés menüpontjában megtalálható a villamos-ipari engedélyesek listája.

A közlemény szerint a fővárosban az ilyen típusú igények elbírálására a hálózati engedélyes, azaz az ELMŰ Hálózati Kft. az illetékes.

Ha nem orvosolják a fogyasztó panaszát, vagy megoldhatatlannak látszik a jogvita, a Békéltető Testület azt javasolja, forduljanak hozzájuk, ahol ingyen és gyorsan segítenek a vita megoldásában.