Tömény gyurcsányozással indult a parlament ülése

-

Ha rosszul áll a Fidesz, mindig elő lehet húzni a csodafegyvert: Gyurcsány Ferencet. Kedden a parlamentben úgy tűnt, mintha a kormánypárti képviselők eltévedtek volna az időben.


Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke volt a legfontosabb téma a kormánypártok számára kedden a parlamentben. Napirend előtt a Fidesz nevében Gulyás Gergely kért szót, aki hosszan emlegette a 2006-os, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után történt rendőri túlkapásokat, majd a 2008-as gazdasági válság után kis híján bekövetkezett államcsődöt.

Mindez persze csak felvezetés volt ahhoz, hogy a parlamentben is elővegyék Gyurcsány cégének, az Altus Zrt.-nek a szerződését: az Európai Bizottság ugyanis 1,5 milliárd forintnyi összeget fizet az Altusnak azért, hogy az uniós fejlesztési pénzek felhasználását vizsgálja Magyarországon. A kormánypártok szerint ez pártfinanszírozás, hiszen az Altus osztalékot fizet Gyurcsánynak, ő pedig saját pénzéből támogatja pártját, a DK-t (ami Gulyás szavai szerint egy „kis szélsőbaloldali párt”).

A kormány nevében Rétvári Bence államtitkár reagált, aki amúgy is minden ellenzéki megszólalást azzal intéz el, hogy hiteltelen a kérdező, hiszen 2010 előtt milyen rosszul kormányoztak. Rétvári szintén azt vette elő, hogy Gyurcsány csődbe vitte az országot, de még a saját pártját (az MSZP-t) is, ezért ő az utolsó, akire az EU pénzét bízni szabad. A kormánypárti felszólalások közben a DK képviselői folyamatosan bekiabáltak.