Tömegverekedéssel emlékeztek a koreai kompkatasztrófára

-

Egy éve történt az a koreai kompkatasztrófára, amelyben 304 ember halt meg, főként középiskolások. Az évfordulón tüntetők csaptak össze rendőrökkel. A tüntetők dühét az váltotta ki, hogy az elnök az évfordulón külföldön volt, a családtagokat pedig nem hagyták tüntetni.


Szöul központjában tüntetők és rendőrök csaptak össze szombat éjjel, a Szevol komphajó elsüllyedésének évfordulóján.

A dél-koreai fővárosban egy tízezres menet az elnöki palotához indult, de a rendőrség az útját állta. Vízágyúkkal és a könnygázzal próbálták feltartóztatni a tömeget. A tüntetők fel akartak borítani egy autóbuszt, amelyet a rendőrök barikádként használtak. A menetet később lefújták, és a tömeg szétszéledt.

Vasárnapra virradóra a dél-koreai rendőrség több mint száz tüntetőt állított elő. A dél-koreai elnök külföldön, Kolumbiában van.

A tüntetők dühét az váltotta ki, hogy a rendőrség erőszakkal eltávolította az áldozatok tucatnyi családtagját, akik figyelemfelkeltő ülősztrájkot akartak tartani a tragédia helyszínéhez közel. Az is ellenérzést váltott ki, hogy az elnök az évfordulón nem maradt otthon a gyászolókkal.

A Szevol komp Incshon városából tartott Csedzsu kirándulószigetre tavaly április 16-án, de felborult és elsüllyedt. A hajón 476-an tartózkodtak, zömében középiskolások. A balesetben 304 ember halt meg, közöttük kétszázötvenen ugyanannak a középiskolának a diákjai voltak. Ez volt Dél-Korea történetének egyik legsúlyosabb tengeri balesete.

A szerencsétlenség fő felelőse a tulajdonos volt, mert átalakíttatta és túlterheltette a járművet, de a bíróság szerint a kapitány is hibázott.