Tömegmészárlást rendezett az Iszlám Állam egy szíriai városban

Fotó: AFP / SAMEER AL-DOUMY

-

Legkevesebb 85 civilt és 50 szíriai kormánykatonát öltek meg az Iszlám Állam fegyveresei a kelet-szíriai Deir ez-Zór város északi részei elleni támadásaik során.


A SANA szíriai állami hírügynökség a helyi lakosokra hivatkozva közölte, a dzsihadisták mintegy 300 embert öltek meg. Az al-Arabíja pánarab hírtelevízió az internetes felületén – egy kormányhoz közeli forrásra hivatkozva – közölte, hogy legalább 250 embert gyilkoltak meg az ISIS fegyveresei, amikor megtámadták Deir ez-Zór al-Baghalijeh és Ajas nevű külvárosait. A forrás hozzátette, sokukat lefejezték.

A londoni székhelyű civil szervezet korábban harmincöt katona és a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű milicista haláláról számolt be, de idővel ez a szám jelentősen megnőtt. Információik szerint az áldozatok többsége civil, sokukat kivégzésszerűen ölték meg.

A SANA szerint a polgári áldozatok többsége nő, gyermek és idős ember.

Az Iszlám Állam közölte, több öngyilkos merényletet hajtottak végre a kormányerők ellen a városban, és harcosaik elfoglalták al-Baghalijehet, így a város nagyobbik részét ellenőrzik.

Az orosz légierő gépei légicsapások sorozatát mérték az ISIS harcosaira, hogy a kormányerők vissza tudják verni a dzsihadisták támadását. Egyelőre nem tisztázott, hogy végül a városrészek a szélsőségesek kezére kerültek-e.

Az idén ötödik évébe lépett szíriai polgárháborúban már több mint 260 ezer ember vesztette életét, és milliók hagyták el otthonaikat.