Tömegével verik át a magyar autósokat

-

Van, aki szerint az eladásra kínált autóknak csak a 10 százaléka „tekert”, más viszont 90 százalékos arányról és sokmilliárdos kárról beszél. Úgy tűnik: a használtautó-piacon évtizedek óta vívott csatában még mindig a kilométeróra-manipulálók állnak nyerésre.


Ma is virágzik a kilométeróra-pörgetés a használtautó-piacon, ahol havonta ­40-50 ezer kocsi cserél gazdát. A képlet a régi: a kilométeróra manipulálásával kelendőbbé tehető az autó, és az ára is növelhető. Miközben a csaló nyer, az átvert vevő többszörösen ráfizet. Egyfelől azért, mert a megvett autóért a valós értéknél többet fizet. És többek között azért is: ha a tekert óra miatt elmulaszt egy nagy szervizt, mert azt hiszi, hogy még nincs itt az ideje, az sok százezres kiadást okozó motorhibához vezethet – írja a Népszabadság.

Az óra manipulálása megfelelő technikával csak néhány percig tartó és pár tízezer forintba kerülő illegális művelet. Ha a hacker nem kellően­ felkészült, a számítógépből kiolvasható a manipuláció, de az esetek többségében nincs utólag nyoma a beavatkozásnak. Legfeljebb az autó állapotából és a szervizmúlt ismeretéből lehet következtetni az átverésre. A külföldről importált használt autók esetében azonban – becslések szerint csak az idén 160 ezer kocsit hoznak be – a futásteljesítmény még nehezebben kontrollálható.

A piac estleges tisztulásához egyelőre csak közvetve lehet köze a Btk. változásának: bár a büntetés elrettentő hatása érvényesülhet, biztosan tudható, hogy a szigorítás utáni egy évben – bizonyíték híján – senkit sem ítéltek el óratekerés miatt.

Hosszú távon az is segítheti a piac megtisztítását, hogy 2012 januárjától a járműnyilvántartásban rögzítik a kocsik futásteljesítményét a forgalomba helyezésekor, a műszaki vizsgák és a honosítási eljárások idején. Így visszamenőleg ellenőrizhető, mikor, mennyit futott az adott kocsi. A rendszer működik, de még nem teljesen hatékony: az adatbázisban csak 2012-től szerepelnek az óraállások, ráadásul a külföldről behozott autók esetében már csak az esetlegesen visszatekert állapotot rögzítik. Ezzel együtt tény, hogy a rendszer hasznos, és jól működik. A tavaly október óta elérhető online adatlekérdező szolgáltatást 84 ezer alkalommal használták az ügyfelek.