Tömegével hagyják el a hívők a norvég evangélikus egyházat

Fotó: Lantos Gábor

-

Interneten is ki lehet lépni.


Tömegével hagyják el hívei a norvég evangélikus egyházat azóta, hogy elektronikus közléssel is lehet távozni annak kebeléről – adta hírül hétfőn az AP amerikai hírügynökség.

Augusztusban rekordszámban, csaknem 25 ezren mondták fel tagságukat az ország vezető egyházánál. Ugyanakkor akadtak csatlakozók is, de csupán mintegy 1200-an.

Az augusztusi tömeges kilépés igencsak szembeötlő, mivel januártól júliusig – az elektronikus kijelentkezés bevezetéséig – összesen 8588-an távoztak, azaz havi átlagban alig többen 1200 főnél, ami az augusztusi kilépők egyhuszadát sem teszi ki.

Az egyház tisztségviselői mindazonáltal nem csüggedtek el, mint mondják, az elektronikus út lehetővé teszi, hogy megtisztuljon a tagság nyilvántartása.


„Senkinek sem szabad szerepelnie listáinkon, aki nem akar a norvég evangélikus egyház tagja lenni”

– mondta Kristin Gunleikskrud Raaum, az országos egyházi tanács vezetője, hozzátéve, hogy nagyon örül az új csatlakozóknak.


Norvégia vezető egyháza mindazonáltal egyáltalán nincs híján hívőnek. Tavaly 3,8 millió tagja volt, ami a teljes, 4,7 milliós lakosság 80 százalékát jelenti.