Tömegesen pusztulnak a méhek - veszélyben a méz, az alma és mandula is

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP / DANIEL MIHAILESCU / AFP

-

Az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl, ha kipusztulnak a méhek. A tévesen Einsteinnek tulajdonított mondat ma egyre aktuálisabb.


Rejtélyes kór tizedeli ugyanis a méheket.  Világviszonylatban átlagosan 20 százalékkal csökkent a méhállomány (országonként 1,8 és 53 százalék közötti mértékben), a legutóbbi mérések szerint télen az USA-ban a kolóniák harmada elpusztult. A pár éve felismert rejtélyes folyamatot kaptárelhagyásnak, angolul Colony Collapse Disordernek (CCD) nevezik. Most azonban úgy tűnik, nemcsak a méhek vannak veszélyben, hanem a vadon élő virágbeporzók (például legyek, lepkék, molyok és darazsak)  is.  A vad virágbeporzók számának alakulásáról nem rendelkezünk pontos adatokkal, mert hiányoznak azok a programok, amelyek a felmérésben és a folyamatok feltérképezésében segítenének, ám egy természetvédelmi csoport, a Xerces Society szerint az amerikai darázsfajok egyharmaddal csökkentek. És valószínűleg így van más rovarfajoknál is.  


Méhkolóniák vesztesége az USA-ban


A virágbeporzés nagy biznisz

És itt nem csak a mézről van szó. A méheknek és egyéb más rovaroknak köszönhető, hogy Európában 4000 zöldség megterem, azaz minden harmadik falat, amit megeszünk, csak az ő segítségükkel jöhetett létre. Pénzre átfordítva: a globális gazdasági termelésben a háziméhek 263 milliárd eurónyi virágbeporzó munkát végeznek el. Az Egyesült Államokban a mandula beporzását 100 százalékban a méhek végzik, az utóbbi években viszont a kaptárelhagyás miatt annyival lecsökkent a méhek száma, hogy a mandulatermelők méheket kénytelenek bérelni. Egy kaptár ára ráadásul egyre jobban drágul. Míg 1995-ben 35 dollárba került, addig ma már 200 dollár körül lehet egy hónapra kikölcsönözni. Kaliforniában a mandulaföldeken 1,6 millió kaptárra van szükség minden februárban a beporzáshoz, ebből 1,2 milliót kell bérelniük.


Mit nem ehetnénk, ha nem lennének méhek?


A kipusztulás okai

A méhpusztulás és más virágbeporzók eltűnésének okai nem teljesen ismertek és nem is bizonyítottak, de szakértők több tényezőt is sejtenek a háttérben. Ezek közé tartoznak bizonyos típusú növényvédőszerek. Az Európai Unió 2013 áprilisában négy, a rovarokra bizonyítottan káros gyomirtót és növényvédő szert (így a neonikotinoidokat) átmenetileg betiltott, de a Greenpeace több más rovarirtó és gyomirtó szert is tiltólistára tenne. Az USA-ban viszont nincs betiltva egyetlen egy anyag sem. A vegyszerek hatása a rovarokra még nem teljesen tisztázott. A permetszergyártók szerint nem a neonikotinoidok tehetnek a beporzók csökkenéséről, a fenntartható mezőgazdaságnak pedig kifejezetten jót tesznek, mert kiküszöbölik az ismételt permetezést a földeken. A Harvard School of Public Health múlt héten megjelent kutatása szerint a permetszerek és a méhek téli halálozása között van kapcsolat. Viszgálatukban a megmérgezett csoportok ugyanúgy viselkedtek az év nagy részében, de a tél végén a CCD tüneteit fedezték fel rajtuk. A Bayer mint az egyik növényvédőszer-gyártó visszautasította a tanulmányban írtakat, mivel szerintük a kutatók mesterségesen sok vegyszerrel kezelték a rovarokat.  


A magyar álláspont

Az uniós tiltást több ország nem támogatta, így Magyarország sem. A Vidékfejlesztési Minisztérium tavalyi közlése szerint az ő vizsgálataik nem támasztották alá ezeknek a növényvédő szereknek a káros hatását. Magyarország — amely Európa legnagyobb mézexportőre — azért is volt a döntés ellen, mert a betiltott hatóanyagú szerekkel permeteznek be évente több mint egymillió hektárt (kukorica, napraforgó, repce), nálunk mégsem fordult elő emiatt méhpusztulás.A vad beporzóknál az élőhelyük elvesztése jelent komoly gondot. Az Egyesült Államokban 2008 óta egy Magyarország méretű láp és préri vált termőfölddé. Ráadásul a nagyüzemi gazdálkodás növekedése is probléma, mert ha nagy területeken csak ugyanazt a növényt ültetik, akkor a beporzók a virágzást követően elpusztulnak. Egyéb okokra is visszavezetik a CCD elterjedését, így egyes parazitákra (például a varroa atkára, amelyet több szakértő nagyobb problémának lát a vegyszereknél is), a klímaváltozásra, a génkezelt növényekre és a városok terjeszkedésére is.


A tömeges kipusztulások hatásairól is nehéz bármit előre jelezni. Bár „egy-két” rovar kihalása talán nem okoz akkora problémát, de hosszú távon az egész ökoszisztéma veszít a kipusztulásukkal, hisz nem csak a mezőgazdasági termelésben, de az egész zöld környezetünk létében kihagyhatatlan a szerepük.  


A folyamat visszafordításán mi is segíthetünk

A védelmükért azonban sokat tehetünk mi is. Segíthet, ha a kertünkben egy részt műveletlenül hagyunk, hogy élőhelye és takarmánya legyen a beporzóknak; illetve az is hasznos, ha visszafogjuk a gyomirtó és növényvédő szerek használatát. Nagyobb léptékben beporzó élőhelyek létrehozása is támogathatja ezt az ügyet. Erre példa az elmúlt héten a Fővárosi Állat- és Növénykert Holnemvolt Parkjában átadott méhmenedék, amely amellett, hogy a méhek és egyéb rovarok számára megfelelő szaporodási és áttelelési lehetőséget kínál, arra is jó, hogy alaposabban megismerjük a rovarokra leselkedő veszélyeket.