Tömegesen menekülnek a kényszerelvonóról a vietnamiak

Fotó: Getty Images/iStockphoto / KatarzynaBialasiewicz

-

Kapákkal és poroltókkal törtek ki a fogva tartott kábítószerfüggők.


Több mint 500 drogfüggő páciens szökött meg egy rehabilitációs intézményből Vietnamban. A helyi törvények alapján a kábítószerfüggőket arra kényszerítik, hogy 2 évet töltsenek el állami elvonóintézetben, ezért gyakoriak a szökési kísérletek. A kényszerrehabilitációra beutaltak vasárnap törtek ki az épületből: kapákkal, lapátokkal és poroltó készülékekkel ablakokat törtek ki, s megrongáltak több ajtót és falat is. Összesen 562 függő szökött meg a Dong Nai tartományban lévő intézetből.

Hétfő reggelig a szökevények kétharmadát sikerült visszavinni. A Dong Nai tartományi önkormányzat tisztségviselője cáfolta, hogy cselekményükkel a páciensek az intézetben uralkodó rossz körülmények és a túlzsúfoltság ellen tiltakoztak volna.

Az elvonóintézetekben kínzással felérő körülmények között tartják fogva a pácienseket – állította egy svéd emberi jogi szervezet szeptemberben. Hivatalos becslések szerint a 90 millió lakosú délkelet-ázsiai országban 180 ezer kábítószerfüggő él, többségük heroint vagy szintetikus drogokat használ.