Tömegesen ítélik elzárásra a minszki tüntetőket

Fotó: MTI/AP/BelTA / Andrej Sztasevics

-

Lukasenka elnöknek nincs már türelme az úgynevezett demokráciához. Aki engedély nélkül tüntet, azt megveri a rendőr, és le is csukják.


Már több mint ezer embert vettek őrizetbe Fehéroroszországban a hétvégén megtartott kormányellenes tüntetések miatt. Közülük mintegy másfél százat 25 napig terjedő szabadságvesztésre ítéltek.

Szombaton nem engedélyezett tüntetéseket tartottak Minszkben és más városokban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ellen. Vasárnap a tüntetők már azt akarták tudni, hol vannak a szombaton elfogottak – egyébként vasárnap is sokakat elvittek a rendőrök, akik mindkét nap erőszakosak voltak a tüntetőkkel. A pajzsokkal és botokkal felszerelt rohamrendőrök ütlegelték őket, több nőt pedig a hajánál fogva vonszoltak a rendőrségi buszokhoz – írta a tut.by. A hatóságok nem kommentálták az eseményeket.


Segítséget kérhetnek

Anatolj Ljabedzka, az Egyesült Polgári Párt elnöke hétfőn azt mondta, hogy az ellenzék vezetői követelik a fogvatartottak szabadon bocsátását, a belügyminiszter lemondását, valamint az úgynevezett naplopók elleni törvényként ismert jogszabály eltörlését. Ljabedzka nem zárta ki, hogy európai partnereikhez folyamodnak segítségért.

Március 25-én – a szabadság napján – a fehérorosz ellenzék minden évben kormányellenes tüntetéseket tart. 1918-ban ezen a napon kiáltották ki először az ország függetlenségét.


Kezdetben eltűrte

Az egykori szovjet tagköztársaságban 2 hónapja tüntetnek országszerte az ún. naplopók elleni törvény eltörléséért. A jogszabály a nem teljes munkaidőben dolgozókat adóztatná meg. Az országot 1994 óta vaskézzel irányító Lukasenka elnök kezdetben még eltűrte a demonstrációkat, és március elején bejelentette, hogy az idén már nem fogják alkalmazni a törvényt. A jogszabályt viszont nem helyezte végleg hatályon kívül, és az elnök lemondását követelő demonstrációk folytatódtak. Lukasenka nemrég azt mondta, hogy külföldi titkosszolgálatokat sejt a demonstrációk hátterében.

Az EU elítélte a fehérorosz hatóságok erőszakos fellépését, és követelte az őrizetbe vettek azonnali szabadon bocsátását.