Tömeges menekülthullám indult el Mianmarból

Fotó: MTI/MTVA / -------------------

-

A bangladesiek már a határról megpróbálják visszafordítani a rohingyákat.


A lázadók és a katonák közti összecsapások miatt a muzulmán vallású rohingya kisebbség tagjai tömegesen menekülnek Mianmarból a szomszédos Bangladesbe – közölte az ENSZ. A segélymunkások szerint a múlt hét vége óta több száz ember lépte át a határt, és ment a bangladesi menekülttáborokba.

Sokan a két országot elválasztó Naf folyón próbálnak átkelni: kedden az egyik csoport csónakja elsüllyedt, és heten eltűntek. A csónak utasai között 3 gyerek is volt. A bangladesi hadsereg 800 rohingya menekülőt tartóztatott fel és fordított vissza a határon az utóbbi három napban. A menekülteket a rendőrség is megpróbálja megállítani: ők 70 fős csoportot toloncoltak vissza Mianmarba tiltott határátlépés miatt.

A rohingyák által lakott Arakán szövetségi államban az utóbbi hónapokban legalább 86 ember meghalt, és mintegy 30 ezer ember hagyta el otthonát a fegyveres összecsapások miatt. A helyiek és a jogvédő szervezetek szerint a katonák a rohingya településeken házakat gyújtanak fel, nőket erőszakolnak meg és civileket gyilkolnak, de a mianmari hatóságok tagadják ezt.

A buddhista többségű Mianmart évtizedeken át katonai junta irányította, a Nyugat ezért szankciókkal sújtotta a délkelet-ázsiai országot. A demokratikus átalakulás 2010-ben indult, s tavaly megtartották az első szabad parlamenti választásokat. Ezekből a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért került ki győztesen. A demokratikus átalakulás azonban nem javított a rohingyák helyzetén.