Tömeges letartóztatásokra készülnek

Fotó: AFP / JEWEL SAMAD

-

Kiürítettek börtöncellákat az esetleges tömeges letartóztatásokhoz Clevelandben – a republikánusok országos konvenciójára készülnek.


Az elmúlt napok és hetek rendőrgyilkosságai miatt rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be Clevelandben. Az Erie-tó partján fekvő nagyváros mintegy ötvenezer látogatót – köztük tizenötezer újságírót – vár a hétfőn kezdődő, négynapos konvencióra, amelyen elnökjelöltnek választják Donald Trumpot.

„Örömmel és szíveslátással várunk minden látogatót, de nagy az aggodalmunk is” – mondta vasárnap este a nemzetközi sajtó munkatársainak Matt Zone clevelandi városi tanácsnok. Megjegyezte, hogy Ohio állam törvényei engedélyezik a szabad fegyverviselést, és ez sokakat aggodalommal tölt el, különösen egy ilyen nagyszabású rendezvény idején. A Quicken Loans Arénában – abban a sportcsarnokban, ahol az elnökjelölt-állító konvenciót tartják – és környékén azonban ezekben a napokban megtiltották a fegyverviselést.

A városban amúgy is láthatóan megerősítették a biztonságot, az aréna körül több kilométer hosszan kígyóznak a fémkorlátok, a létesítmény autóval meg sem közelíthető, és összesen ötezer rendőr és titkos ügynök vigyázza a rendet és a biztonságot. A titkosszolgálat, a clevelandi rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) már hónapok óta egyeztetett a helyi és a szövetségi rendfenntartó erőkkel, hogy a város biztonságos legyen.

Mindenesetre kiürítettek börtöncellákat, és a bíróságok éjjel egyig lesznek szolgálatban arra az esetre, ha tömeges letartóztatásokra lenne szükség. Nyílt fenyegetés ugyan nem érkezett, de az egyik radikális afroamerikai szervezet, az Új Fekete Párducok Párt néhány tagja sajtóhírek szerint a múlt héten bejelentette, hogy Clevelandbe megy, méghozzá fegyverrel.