Tömeges hekkertámadás az USA ellen

-

Két hullámban bénították meg a legnagyobb forgalmú oldalakat.


Órákon keresztül elérhetetlen volt a Yahoo, a Twitter, a Spotify, az eBay vagy a PayPal, továbbá nem lehetett olvasni a CNN, a The New York Times és a The Financial Times oldalait sem. Zavar volt egyes fizetős televíziós és filmes szolgáltatók - például a Netflix vagy az HBO - elérésében is, és megszakadt az elérhetősége a Dyn doménnév-szolgáltatónak, amely ötszáz alkalmazottjával a világ egyik legnagyobb forgalmú internetes oldala.

A hekkertámadás az Egyesült Királyságból indult, majd kifejezetten az amerikai szájtok ellen irányult. A támadásnak két nagy hulláma volt, az első az USA keleti partvidékét és a Texast érte, a második pedig már inkább a nyugati parton bénított meg weboldalakat.

A belbiztonsági minisztérium szerint megindították a vizsgálatot, s minden lehetséges okot kivizsgálnak. Egyelőre nem közölték, hogy kit vagy kiket gyanúsítanak. A felhőszolgáltatások biztonságával foglalkozó Akamai cég szerint a tavalyihoz képest idén 129 százalékkal emelkedett a hekkertámadások száma. Ezzel egyidejűleg feltűnően intenzívebbek is lettek, a számítógépes bűnözők új eszközöket és módszereket használnak.